PPDIVUTBiH
0

Utvrđen program mjera za ublažavanje posljedica krize

FENA
Glavni odbor Samostalnog sindikata PPDIVUTBiH danas je na desetoj sjednici, nakon opsežne rasprave, utvrdio Program mjera i aktivnosti za ublažavanje posljedica opće krize i primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima na plate i Zakona o porezu na dohodak.

U Programu se navodi da se u 2009. godini očekuju veliki problemi u privredi i drugim djelatnostima uzrokovani kako globalnom krizom, tako i nemarom aktuelne vlasti zbog koje je prisutna izuzetno teška situacija u društvu, što će se pogoršati primjenom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, ali i Zakona o porezu na dohodak.

Izmjene i dopune Zakona o doprinosima na plate, procjenjuje se, uzrokovat će da će privredna društva koja nisu u stanju redovno izmirivati poreze i doprinose ući u stečaje i likvidacije, pri čemu će hiljade radnika ostajati bez posla, a da prethodno Vlada nije pripremila odgovarajući program mjera njihovog zbrinjavanja, saopćila je Informativna služba Sindikata PPDIVUTBiH.

Programom se od svih sindikalnih odbora u privrednim društvima zahtijeva da odmah detaljnije sagledaju i analiziraju stanje u pogledu mogućih posljedica primjene izmjena i dopuna Zakona o doprinosima na plate, te da se tamo gdje se očekuju problemi utvrdi kakva su i kolika potraživanja radnika po svim osnovama, kako bi se što spremnije ušlo u eventualni proces stečaja i likvidacije sa zahtjevima za obeštećenje radnika.

Istovremeno je upućen zahtjev Vladi Federacije BiH da hitno usvoji Program mjera zbrinjavanja i zaštite radnika.

Programom je posebno naglašeno da će se, ukoliko država ne bude imala odgovarajuće mehanizme suprotstavljanja ozbiljnim poremećajima na tržištu, Sindikat, samostalno i u saradnji sa drugim sindikatima, punim kapacitetom uključiti u riješavanje problema primjenom svih dozvoljenih sindikalnih metoda prema nadležnim državnim organima, kako bi radnici sačuvali kompanije u kojima rade, a time i svoja radna mjesta.

Glavni odbor je pokrenuo i aktivnosti priprema za Četvrti kongres Samostalnog sindikata PPDIVUTBiH, koji će se održati u septembru 2009. godine, te razmotrio i niz aktuelnih pitanja i problema u jednom broju sindikalnih organizacija i njihovih privrednih društava, kao što su: „Agrokomerc“ dd Velika Kladuša, „Hepok“ Mostar, Fabrika duhana Mostar i drugi.