biznis
7

Uspostavljen prvi program certifikacije rizik menadžera u regionu

Klix.ba
Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) i Globalna asocijacija risk profesionalaca iz SAD-a (GARP) su potpisali Ugovor o saradnji na programu certifikacije u oblasti risk menadžmenta. Ovim je UPRMBiH postalo jedan od samo 40 partnera GARP-a na svjetskom nivou, a BiH prva i jedina zemlja u regionu u kojoj će rizik menadžeri moći dobiti stručnu certifikaciju vodeće svjetske organizacije iz ove oblasti.

GARP je vodeća i jedina globalno priznata profesionalna asocijacija za rizik menadžere osnovana 1996 godine. Ovom asocijacijom upravljaju vodeći svjetski rizik menadžeri i akademici, uključujući i direktore najvećih svjetskih banaka i ostalih finansijskih institucija. Kroz kvalitetno obrazovanje i certificiranje, GARP promoviše najbolje prakse u oblasti risk menadžmenta i podržava kontinuirani profesionalni razvoj rizik menadžera širom svijeta.

"Veoma smo ponosni što je Globalna asocijacija risk profesionalaca prepoznala UPRMBiH kao partnera za implementaciju programa certifikacije za risk menadžere, koji nema samo lokalni karakter već i regionalni. Naime, Ugovor koje je naše Udruženje potpisalo sa GARP-om predstavlja trenutno jedini oblik ovakve saradnje u regionu, te je rezultat naše strategije i opredjeljenja da kontinuirano uspostavljamo visoke standarde kulture upravljanja rizicima u finansijskim institucijama, a sve u cilju jačanja stabilnosti finansijskog sistema u cijeloj regiji. U tom smislu mi smo sigurni da će BiH postati jedan od glavnih regionalnih centara za edukaciju i certificiranje risk menadžera, a u skladu sa najvišim standardima struke", izjavio je Amir Softić, Predsjednik UPRMBiH i Izvršni direktor Sparkasse Bank.

"Kao vodeća profesionalna asocijacija za rizik menadžere u svijetu, misija Globalne asocijacije risk profesionalaca je unapređenje funkcije risk menadžmenta kroz edukaciju, obuku i promociju najboljih praksa na globalnom nivou. GARP nudi različite programe certifikacije u oblasti risk menadžmenta u bankarskom i finansijskom sektoru kao i ostalim segmentima društva i ekonomije. Veoma smo zadovoljni uspostavljanjem saradnje sa UPRMBiH te ćemo zajedničkim naporima raditi na lokalnom i regionalnom certificiranju risk menadžera", izjavio je Alastair Graham, generalni direktor GARP-a.

O samim detaljima ovog programa certifikacije javnost će biti informisana putem oficijalne web stranice UPRMBiH kao i lokalnih medija.