biznis
0

Uprava ŽRS pozvala mašinovođe da pokrenu vozove, oni odbili

SRNA
Mašinovođe ''Željeznica Republike Srpske'' i dalje odbijaju da rade, i nakon sastanka sa Upravom preduzeća koja je zatražila da pokrenu vozove i rješenje pitanja isplate razlika naknada za tzv. kilometar donesu kolektivnim ugovorom.

"Predstavnici mašinovođa odbacili su tu mogućnost i dalje odbijaju da rade", saopšteno je iz Uprave ''Željeznica'' poslije sastanka na zahtjev mašinovođa.

Uprava preduzeća obrazložila je mašinovođama da postupanje prema njihovom zahtjevu ne bi bilo u skladu sa zakonom. Uprava je pozvala mašinovođe da pokrenu vozove, jer ovakvim postupcima grubo krše zakone. 

"Krajnje je vrijeme da ozbiljno razmisle o šteti  koju nanose privredi i preduzeću, kao i o posljedicama za ovakve postupke", navode u ''Željeznicama'' i ističu da će rješenje svakog pitanja, pa tako i naknade za kilometar, biti doneseno isključivo u zakonskim okvirima. 

 Zahtjevi 230 mašinovođa i pomoćnika mašinovođa ŽRS, koji su od ponedjeljka, 10. oktobra, od 18.00 časova zaustavili vozove, odnose se na isplatu  razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu  kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.