Washington
0

VIDEO / Uplakani predsjednik Toyote izvinio se Amerikancima

Sarajevo-x.com
Akio Toyoda (Foto: Reuters)
Akio Toyoda (Foto: Reuters)
Predsjednik korporacije Toyota Motor, Akio Toyoda, izvinio se sinoć američkim kongresmenima i vlasnicima Toyotinih vozila u ime svoje firme, te suznih očiju izrazio nadu da će ova kompanija vratiti povjerenje svojih kupaca širom svijeta.

Japanski političari nadali su se da će to biti prvi korak ka vraćanju povjerenja u najvredniju firmu u zemlji, javlja Reuters.

Toyoda je izjavio da mu je "veoma žao" zbog incidenata koji su se pojavili uslijed neispravnih papučica gasa i kočnica na nekoliko njihovih modela, te je obećao da će u potpunosti sarađivati sa američkim istraživačima koji se bave ovim slučajem.

Insistirao je da ni na jednom od vozila nije otkrivena greška u elektronici, te pozvao nezavisne istraživače da se pozabave tim problemom.

Toyota je, podsjetimo, širom svijeta povukla oko 8,5 miliona vozila, a predsjedavajući američkog komiteta za vladine reforme, Edolphus Towns, ranije je kazao da je Toyota "iznevjerila svoje kupce" o pitanju sigurnosti.

Sekretar Ray LaHood dodao je da je pojavljivanje Toyode pred Kongresom pokazalo kako najveći proizvođač automobila na svijetu više nije "gluh" na žalbe i brige o sigurnosti.

Reputacija Toyote više puta je bila narušena problemima u raznim modelima vozila. Najveći problem ipak su bile papučice gasa, koje su se zaglavljivale u pod, a na hibridnim modelima pojavila se greška kod kočnica.

Pred Kongresom je govorila i Fe Lastrella, gospođa koja je u saobraćajnoj nesreći uzrokovanoj neispravnim vozilom Toyota izgubila četiri člana porodice i avgustu 2009. godine.

"Poštovani članovi komiteta i poštovani članovi Kongresa, odgovor leži u vašim rukama", poručila je Lastrella.