biznis
0

UN za veće angažiranje poslovnog svijeta

FENA
Poslovni lideri treba da učine više na ublažavanju klimatskih promjena i iskoriste svoju moć kako bi potaknuli osjećaj odgovornosti cijelog svijeta, izjavio je u četvrtak generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

"Moramo raditi znatno više na sprečavanju klimatskih promjena", rekao je on na otvaranju samita svjetskih korporativnih lidera, političara i ekoloških grupacija u okviru takozvanoga Globalnog sporazuma.

"Učinili smo svakako izvjestan napredak u primjeni principa Globalnog sporazuma", ocijenio je Ki-moon na sastaknu posvećenom procjeni napretka inicijative UN-a pokrenute prije sadam godina s ciljem uključenja poslovnog svijeta u rješavanje svjetskih problema.

Mada kompanije dosta čine u pojedinim oblastima, "postoji još dosta prostora za napredak" u drugim područjima, kao što su poštivanje ljudskih prava u poslovanju, primjena standarda na radu i izvještavanje o slučajevima korupcije, navedeno je u godišnjem izvještaju o provođenju ovog sporazuma objavljenom početkom ove sedmice.

Inicijativi koju je 2000. pokrenuo UN s ciljem promocije ljudskih prava, dobre radne prakse, zaštite čovjekove okoline i antikorupcijskih standarda pridružilo se do sada više od 4.000 poslovnih lidera i raznih drugih organizacija u 116 zemalja svijeta, izvijestila je agencija AP.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner kazao je da je potrebno široko sudjelovanje želimo li da globalni problemi budu riješeni. "Svaki građanin naše planete treba da se osjeti uključenim", rekao je on.

Poslovni lideri rado žele pokazati da inicijativa za njih ne predstavlja samo platformu za odnose s javnošću, već da su zaista privrženi principima Globalnog sporazuma.

"Odgovornost je stvar izbora i Globalni sporazum nama, poslovnim ljudima, omogućava da učinimo taj izbor", izjavio je izvršni direktor kompanije "Coca-Cola Co" Neville Isdell i dodao da je njegova kompanija odlučna nadomijestiti svaku kap vode koju potroši u proizvodnji svojih bezalkoholnih napitaka.

Grupacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je ukazala da pridruživanje Globalnom sporazumu ne treba da oslobodi kompanije osjećaja odgovornosti, dok je predstavnica antikorupcijske organizacije Transparency International" Huguette Labelle predočila da "poslovni svijet ima potencijal da obuzda korupciju".

Ona je podsjetila na procjenu Svjetske banke da se do pet posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, odnosno oko 2,5 biliona dolara, izgubi na korupciju.

U godišnjem izvještaju o provođenju Globalnog sporazuma navedeno je da 61 posto svjetskih kompanija tvrdi da je prihvatilo politiku nulte tolerancije kada je riječ o korupciji, ali da ih samo sedam posto insistira na tome da korporacije javno objave svoje donacije političarima.

Navedeno je također da više od polovine kompanija tvrdi kako nadgleda ostvarivanje ljudskih prava, ali ih je samo 16 posto saopćilo da je obavilo procjenu uticaja takve svoje politike.