biznis
10

Udruženje kablovskih operatera u BiH: United Media grubo krši zakone BiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje kablovskih operatera u BiH (AKOP) uputilo je upozorenje javnosti ističući da kompanija United Media "grubo krši važeće zakone BiH" i da je dovela do toga da najveći dio građana BiH nije mogao pratiti utakmice košarkaške reprezentacije BiH protiv Rusije.

AKOP se poziva na Zakon o javnom radio-televizijskom servisu BiH, kojeg je usvojio Parlament, a u čijem članu 10. stav 2 piše:

Emiteri čiji programi nisu dostupni cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine nemaju pravo na dobivanje ekskluzivnih prava za sljedeće sportske događaje: a) olimpijske igre; b) svjetska i evropska prvenstva u fudbalu, košarci, rukometu i drugim sportovima; c) utakmice u okviru zvaničnih međunarodnih takmičenja u kojima nastupaju reprezentacije Bosne i Hercegovine; d) međunarodna takmičenja koja se održavaju u Bosni i Hercegovini.

Iz AKOP-a navode da citirani zakon eksplicitno zabranjuje bilo kojem emiteru u državi i izvan nje da kupi ekskluzivna prava utakmica reprezentacije BiH i utakmica evropskog prvenstva u košarci, ali da je i pored toga United Media otkupila ekskluzivna prava za emitovanje zvanične kvalifikacijske utakmice između reprezentacija BiH i Rusije.

"United Media u BiH nema nijednog predajnika, a da ne govorimo o tome da nema dostupnosti svog programa Sport Klub cjelokupnom stanovništvu BiH. Podsjećamo javnost da je United Media na jednak način, nezakonito, otkupila ekskluzivna prava na prenos utakmica Eurobasketa 2017. u BiH, iako po istom članu zakona to nije smjela uraditi jer program Sport Klub nije dostupan cjelokupnom stanovništvu BiH", stoji u saopćenju AKOP-a.

Iz ovog udruženja pozivaju nadležne organe da reaguju.

"Pozivamo nadležne organe BiH da preduzmu sve neophodne mjere da se United Media primjereno sankcioniše za dvostruko kršenje pomenutog zakona i da se odmah spriječi uzurpacija tih važnih sportskih događaja suprotno citiranom zakonu. Istovremeno pozivaju da se preduzmu oštre sankcije protiv svih institucija u BiH koje su svojim nečinjenjem ili krivim činjenjem pomogle United Mediji da sprovede ekskluzivno pravo na nivou BiH iako su znali, odnosno morali znati da u ovom momentu niko osim javnog servisa ne može otkupiti ekskluzivna prava za emitovanje navedenih sportskih događaja jer niko drugi nema dostupnosti do svih građana BiH", piše AKOP.

Udruženja građana i sportske saveze su pozvali da podrže njihov zahtjev i tako zaštite dostupnost prenosa važnih sportskih događaja građanima BiH jer im zakon to garantuje.