PKKS
0

U vrijeme finansijske i energetske krize jako je bitna ušteda energije

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) danas je ukazala na značaj smanjenja potrošnje energije i smanjenja troškova za energiju, s aspekta korištenja novih tehnologija u građevinarstvu i drugim privrednim granama.

Direktorica Centra za edukaciju kadrova i informatičke poslove PKKS-a Rusmira Mandić podsjetila je da Kanton Sarajevo godišnje troši više od jedne milijarde KM samo na energetske potrebe te da bi svaki procent uštede "dobro došao".

Na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, Mandić je istaknula da se u građevinarstvu energetske uštede mogu kretati i do 40 posto i da Komora kroz svoj projekt "Razvoj i unaprijeđenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na polju povećanja energetske efikasnosti" , koji provodi već drugu godinu, nastoji podići sposobnost građevinskih kompanija da projektiraju i grade energetski efikasne stambene i poslovne zgrade.

  • Kroz ovaj projekt Komora inicira i Vladi uspostavljanje legislative na polju energetske efikasnosti, a to znači da se u tendere kod projektiranja i građenja objekata obavezno ubaci i zahtjev za određeni stepen energetske efikasnoti. Ovaj projekt se ne realizira samo za potrebe efikasne gradnje novih zgrada, nego i za sanaciju postojećih zgrada. Recesija je već prisutna i na našim prostorima i mnogi investitori i građani će imati interesa da ulažu u energetsku sanaciju, jer cijene goriva rastu, a sigurnost u snabdijevanju energijom se smanjuje, kazala je Mandić.

Ovom prilikom, prof. dr. Aleksandar Knežević, predsjednik Regionalnog centra za obrazovanje i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu - REIC, kazao je kako BiH trenutno troši 2,5 puta više energije od Hrvatske, a čak sedam puta više od Njemačke te istaknuo da bi se u našoj zemlji hitno trebalo pristupiti tzv "utopljavanju zgrada", čime bi se otvorio i posao za domaće građevinare.

  • Mislim da je bolje zaposliti domaću građevinsku operativu nego uvoziti gas. To je od koristi za građane i za one koji koriste zgrade i tu se uložena sredstva, dakle, odmah vraćaju, rekao je Knežević

Predsjednik PKKS-a Kemal Grebo kazao je da su se, nažalost, ostvarila strahovanja Komore i da je već sada evidentan žestok udar svjetske ekonomske krize na privredu BiH.

Grebo je rekao da je industrijska proizvodnja u Kantonu Sarajevo u januaru 2009. manja u odnosu na decembar 2008. čak za 29,3 posto, dok se broj nezaposlenih sa 61.526 u septembru 2008. popeo na 63.306. u januaru 2009.

On je podsjetio da je pad proizvodnje u Kantonu Sarajevo posebno evidentan u autoindustriji, proizvodnji odjeće i štamparskoj djelatnosti.