biznis
0

U Sarajevu otvorena prva privatna infektološka ordinacija

Klix.ba
U četvrtak je otvorena prva privatna ordinacija specijaliste infektologa prof. dr. sci. Sajme Krkić-Dautović.

Ova prva infektološka ordinacija u BiH je smještena u ulici Koševo 22., a rješavat će probleme pacijenata sa infektivnim bolestima i infekcijom uopće.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu profesorica Dautović se posebno bavi dijagnostikom i liječenjem pacijenata koji duži period imaju povišenu temeperaturu nepoznatog porijekla, infektivnim oboljenjima jetre i crijeva, upalama pluća i kože te bolestima koje se sa životinja prenose na ljude i parazitozama.

Kao šefica Klinike za infektivne bolesti Kiničkog centra Univerziteta Sarajevo, uvela je nove načine dijagnosticiranja (histološki) bolesti jetre te uvela novi lijek u terapiji ehinokokoze (pseće pantljičare) koji sprečava vraćanje bolesti.

Prof. dr. sci. Sajma Krkić-Dautović je znanje i iskustvo stjecala u Beogradu, Zagrebu, Banjoj Luci i Sarajevu te učestvovanjem u radu evropskih i svjetskih simpozija i kongresa.

Aktivno se bavi istraživanjem hepatitisa, bruceloze, lajmske borelioze i ehinokokoze u BiH.

Jedan je od osnivača Asocijacije infektologa u BiH, čija je presjednica bila četiri godine.

Članica je Internacionalnog udruženja infektologa te Udruženja BIMA.

Bila je profesorica i šefica katedre na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu u Sarajevu te na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu i Bihaću.

Svoje veliko iskustvo nastavit će koristiti za dobrobit pacijenata u privatnoj ordinaciji specijaliste infektologa u ulici Koševo br. 22.