Poljoprivreda
0

U RS zadovoljni otkupnom cijenom pšenice

SRNA
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je Srni da su poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj zadovoljni odlukom Vlade RS da otkupna cijena kilograma hljebnog žita ovogodišnjeg roda bude 0,28 KM.

Usorac je dodao da su poljoprivreni proizvođači RS naišli na puno razumijevanje premijera Srpske Milorada Dodika i Vlade RS, istakavši da pomenuta odluka Vlade o otkupnoj cijeni pšenice predstavlja garanciju da će pšenica biti zasijana na jesen.

"Zadovoljni smo činjenicom da osnovna cijena pšenice iznosi 0,28 KM po kilogramu, plus 0,07 KM za premiju, što ukupno iznosi 0,35 KM", precizirao je Usorac.

On je rekao da mlinari koji ne budu poštovali cijenu pšenice od 0,28 KM neće moći naplatiti premiju za svoje proizvođače od kojih kupe pšenicu.

"Svi oni koji budu poštovali cijenu pšenice, moći će da naplate premiju", dodao je Usorac, naglasivši da je Vlada RS izrazila spremnost da plati premiju od 0,07 KM po kilogramu za pšenicu slabijeg kvaliteta, koju otkupi neka od fabrika stočne hrane.

On je ocijenio da je Vlada RS pokazala da joj nije svijedno da li će seljak propasti ili neće i dodao da poljoprivredni proizvođači u RS iza sebe imaju Vladu, koja je spremna na finansijska davanja čak i više u odnosu na njenu mogućnost i postojeću ekonomsku krizu u svijetu.

Vlada RS odlučila je da otkupna cijena kilograma hljebnog žita ovogodišnjeg roda bude 0,28 KM.

Na ovu otkupnu cijenu, Vlada je odobrila 0,07 KM po kilogramu što ukupno iznosi 0,35 KM po kilogramu za proizvođača pšenice roda 2009. godine, saopšteno je juče iz Vlade Srpske i dodaje da je ovo ujedno i najviša otkupna cijena u regionu.