biznis
0

U RS još nije normaliziran željeznički saobraćaj

FENA
Saobraćaj na prugama Republike Srpske nije ni danas normaliziran.

Iz uprave Željeznica RS-a navode da očekuju normalizaciju teretnog saobraćaja na prugama Željeznica Republike Srpske, “u skladu sa dinamikom javljanja lokomotivskog osoblja na posao”.

Jučer su donijeli odluku da stave van snage rješenja o suspenzijama, jer je to zatražio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ali te garancije za suspenzije nisu bile dovoljne za mašinovođe.

Prethodno su potvrdili spremnost da prekinu štrajk, ukoliko uprava Željeznica RS povuče sve disciplinske mjere protiv štrajkača, ukine sve otkaze, suspenzije i odgovornost protiv mašinovođa i spriječi svaki vid odmazde.

Uslov za povratak na posao je i povlačenje rješenja o otkazu mašinovođi iz Banje Lke.

Međutim, i Dodik insistira da neko mora biti odgovoran za jednomjesečnu obustavu rada u tom preduzeću.

“Odgovornost za nastalu štetu u privredi RS-a mora da se utvrdi kod uprave preduzeća, rukovodstva ili svih mašinovođa i sindikata, i niko ne može da bude amnestiran”, kategoričan je Dodik.

Mašinovođe naglašavaju da se zna ko je kriv.

“Onaj ko je potpisao rješenja o suspenzijama. Ako neko povlači prijave, onda je jasno ko je odgovoran. Ako neko smatra da smo mi odgovorni, onda nam ne može povući suspenzije”, kaže mašinovođa Radenko Marić.

Ne protive se, kaže, utvrđivanju odgovornosti za nastalu štetu, ali smatraju da se kroz vođenje disciplinskog postupka ne može utvrditi eventualna odgovornost samo jedne strane, a druga bi bila amnestirana iako i njihova odgovornost postoji.

Predsjendik RS najavio je da će nakon početka rada mašinovođa razgovarati sa predstavnicima Vlade RS, poslovodstvom preduzeća, mašinovođama i sindikatom ŽRS, te dogovoriti šta je to što Željeznice stavlja u poziciju zdravog i konkurentog preduzeća.