biznis
0

U novembru u BiH mjesečna deflacija od 0,6 posto

FENA
Cijene proizvoda i usluga, koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru u odnosu na oktobar ove godine u prosjeku su niže za 0,6 posto, objavila je danas Agencija za statistiku BiH.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u novembru u odnosu na oktobar ove godine najviše su porasle cijene komunikacija (1,5 posto), stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata (1), restorana i hotela (0,7 ), obrazovanja (0,3), namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće (0,2 ) i zdravstva (0,1 posto).

U odjeljku komunikacija evidentiran je porast cijena telefonskih i telefaks usluga.

U odjeljku stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata porasle su cijene plina i čvrstih goriva.

U okviru odjeljka restorana i hotela rast cijena je uzrokovan porastom cijena usluga ishrane te prenoćišta i smještaja.

U odjeljku obrazovanja porasle su cijene predškolskog i osnovnog obrazovanja, dok su u odjeljku namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće više cijene pojedinih vrsta namještaja, kućanskih uređaja, posuđa, sredstava i usluga za održavanje kuće, a u odjeljku zdravstva rast cijena uzrokovan je višim cijenama pojedinih vrsta lijekova i medicinskih usluga.

U novembru u odnosu na oktobar došlo je do sniženja cijena u odjeljcima prijevoza (5,4 posto), hrane i bezalkoholnih pića (0,3 ) i odjeće i obuće (0,2 posto).

Cijene u novembru 2008. u odnosu na novembar 2007. u prosjeku su više za 5,5 posto, dok je dvanaestomjesečni rast cijena u prosjeku bio 7,5 posto.

Najveća povećanja cijena bila su u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti 10 posto, hrana i bezalkoholna pića 8,4, restorani i hoteli 6,8, komunikacije 5,9, rekreacija i kultura 5,7, ostala dobra i usluge 3,9 posto itd.