biznis
0

U julu početak rekonstrukcije brodske rafinerije

FENA
Predstavnici ruske kompanije "Neftegasinkor" počet će u julu rekonstrukciju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, a paralelno će početi i remont naftnih rezorvoara banjalučkog "Petrola".

Veoma brzo očekuje se i preuzimanje kapaciteta sva tri preduzeća iz sistema naftne industrije RS-a, inventura i pokretanje rada u brodskoj rafineriji koja se očekuje u naredna dva mjeseca.

O ovim pitanjima danas su u Banjoj Luci razgovarali predsjednik i premijer RS-a Milan Jelić i Milorad Dodik s delegacijom ruske kompanije «Neftegasinkor» i ruske «Vnesneekom» banke, koju su predvodili Vladimir Kušnjarov i Vladimir Dmitriev.

Jelić je rekao da je tokom razgovora o stavljanju u funkciju postrojenja brodske rafinerije zaključeno da više nema otvorenih pitanja te da se radi samo o tehničkim detaljima koje je neophodno realizirati u što kraćem periodu kako bi i Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu i Rafinerija ulja u Modriči, te banjalučki "Petrol" počeli s radom.

Bilo je i riječi i o "Janafu", naftovodu koji je u ovom trenutku veoma važan za dopremu sirove nafte kao jedna od varijanti za taj posao. Razgovarano je i o mogućnosti transporta prerađenih proizvoda iz Rafinerije i u tom smislu o potrebi da se izvrši čišćenje naftovoda od Save do Šamca, prije izgradnje pruge od Broda do Modriče.

Jelić je ukazao na potrebu da ruski kupac što prije uđe u brodsku rafineriju kako bi ispunio i zacrtani plan u Energetskom bilansu RS-a o proizvodnji oko 400 hiljada tona nafte.

Premijer RS-a Milorad Dodik je rekao da ga raduje činjenica da će predstavnici «Neftegasinkora» već narednih dana razgovarati i s nadležnim predstavnicima naftovoda u Hrvatskoj kako bi se omogućio nesmetan transport nafte do brodske rafinerije i sam njen rad.

Naglasio je i da će Vlada RS-a pružati podršku ovom projektu i nakon zaključivanja ugovora o preuzimanju.

Predstavnik ruske kompanije «Neftegasinkor" Vladimir Kušnjarov kazao je da će sutra imati razgovore s predstavnicima hrvatskog "Janafa" o dogovoru o iskrcavanju prve količine sirove nafte za preradu.