biznis
0

U FBiH poskupjelo gorivo za oko pet feninga

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
"U Federaciji BiH na većini benzinskih pumpi došlo je do poskupljenja goriva u prosjeku za 5 feninga", izjavila je agenciji Fena tajnica Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH Amela Kečo.

Korekcija cijena u maloprodaji naftnih derivata nastala je kao direktna posljedica povećanja rafinerijskih cijena, koja su uzrokovane rastom barela na svjetskom tržištu u posljednje vrijeme.

S obzirom na to da je došlo do povećanja nabavne cijene derivata, kako je dodala, to se odražava i na očekivano kretanje cijena u maloprodaji, i to: euro dizela za oko 5 feninga, luela za oko 5 feninga i benzina za oko 5,5 feninga.

"Radi se o okvirnom povećanju, što u praksi znači da će distributeri procijeniti u kojem omjeru će povećati cijene derivata na svojim benzinskim pumpnim stanicama, a u skladu sa svojom cjenovnom politikom", dodala je Kečo.

Ona je naglasila da posljednjih sedmica na tržištu Federacije BiH nije vršena korekcija cijena u maloprodaji iako su rafinerije konstantno povećavale nabavne cijene, što znači da su domaći distributeri naftnih derivata imali razumijevanja za svoje kupce.