Komentari (89)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Boze dragi, kako mi je tesko kada vidim ljude koji kupuju tudju vodu, tudje mlijeko ili tome slicno. Barem ti proizvodi nisu bolji od nasih i barem kupovinom tih proizvoda mozemo podrzati svoju privredu. Nista se promjeniti nece dok ne promjenimo sami sebe.
ma sve nam treba uzeti kad nemamo mozga
poenta je u tome papak hoce da ga neko vidi da je kupio vodu lafo on je covjek modernih svhvatanja nece on svasta da pije a do juce je pio vodu iz bare .
Sramota sto strana voda konkurise sa cijenom domace... Bezobrazni su domaci proizvodjaci... Ljudi plate transport i carinu i opet konkurencija domacem javasluku...
U nekim domovima tece preciscena povrsna voda. Ona je, ako dobro prociscena, takodjer ok za piti. Mogu se naci manji tragovi substancija u njoj koji nisu mogli biti skroz izbaceni, kao benzina ili ljekova (zato ne bacajte u smece ili kroz solju, vec deponirajte u apoteci). Klor ili druge kemikalije koje ciste tu vodu moze takodjer ostaviti tragove, ali to ne treba da bude lose. Gdje je dobar sistem ciscenja sa strogim regulacijama, ova voda je sasvim safe za piti. Ako imate lose cijevi, onda vjerovatno je bolje filtrirati ili ne piti sa cesme, bila izvorna provedena ili povrsna preciscena. Izvorna voda nije svugdje ista, jer ni izvori nisu isti. Kvalitet se razlikuje (kao i ukus). Jana je naprimjer mutnija od Evian. Spa (Belgijska) je gorka. Itd. Birati bociranu izvornu ili vodu sa cesme (izvornu ili preciscenu) je stvar vaganja u svakoj posebnoj situaciji. No u vecini slucajeva su razlike minimalne. Ja osobno pijem vodu u BiH i meni je super.
Flasirane vode je direktno flasirana na izvoru, bez unistavanja minerala u njoj. Zato sto se izvorna voda tako daleko ispod povrsine nalazi nema u njoj bakterija. No ona moze kad izadje na povrsinu doci u dodir sa bakterijama oko nje, naprimjer bakterija iz zraka. U mnogim domovima tece voda direktno provedena od izvora, no zbog cesto starih cijevi ima u sebi olova. Takodjer moze, kao receno, kad napusti izvor doci u dodir sa bakterijama i drugim sredstvima.
Isto vazi i za Karlovacka, Ozujska i ostala piva. Voda im se osjeti na metal, cudnog je okusa, mirisa. Da ne govorimo o vodi, sokovima i pivu iz Srbije koji su haman polu-radio-aktivni od NATO bombardovanja.
Jamnica je tek kojih , koliko, 20-30 km udaljena od Zgb-a. Pa imate li pameti? Nije stvar ni para ni domaceg proizvoda nego zdravog razuma!!??
SAMO GLUP COVJEK MOZE KUPIT OBICNU FLASIRANU VODU, JOS AKO JE OD STRANIH PROIZVODJACA KAO JANA SA NEKIH MILION OKUSA TJ. UBACENIH HEMIJA ONDA SMO PROPALI BAS
Talijanski su znanstvenici dokazali da se di(2-etilheksil)-ftalat nalazi u vodi koja se čuva u plastičnim bocama od polietilentereftalata (obične PET boce). Taj spoj, koji je teratogen i uzrokuje rak jetre, vremenom migrira iz PET ambalaže i nakuplja se u vodi. Slične rezultate objavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Napulju koji upozoravaju da je u PET bocama koncentracija ftalata u vodi 20 puta veća nego u vodi iz staklenih boca.
Domaca voda bi trebala biti mnogo jeftinija od strane. U Hrvatskoj Jamnica i Jana su duplo jeftinije od Sarajevskog Kiseljaka, pa ko zeli biti sarajevsku nek izvoli i plati. Nesto slicno bi trebali i mi napraviti i na taj nacin stititi domace proizvode, a i okolinu :)
@naivcine cak i ne treba dugo da stoji dovoljno je da je pod uticajem sunceve ili dnevne svjetlosti.
Voda koja dugo stoji u plastičnoj boci otapa tvari plastike – i mi to popijemo.
Jedino Jana koja je punjena u Bosni je kvalitetna. Znaci svakako pijete domacu vodu samo sto je kupujete kao strani proizvod.
voda u kiseljaku je zagađena unazad 20-ak godina. samo da znaš.
jana je daleko najkvalitetnija voda na ovim prostorima, pa vi pricajte sta hocete.
lično sam bio pisutan kad je utovaren kamion jane u punionici u kiseljaku. došao je lokalni fratar i poškropio i blagoslovio vodu,koja je toliko izreklamirana,a nije ništa posebno.naši stari su pili našu vodu giodinama i nikad im ništa nije bilo,prema tome narode,osvjestite se,kupujmo domaće,koristimo domaće.mi smoe jedna od rijetkih zemalja u europi i svjetu,u kojoj se još uvjek može piti voda sa česme