biznis
31

Turistički radnici poručuju: Teroristički napadi loša stvar za državu, a i za turizam

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Teroristički napad koji se dogodio u sarajevskom naselju Rajlovac loša je stvar za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, a samim tim to nije pozitivna stvar ni za turizam, kazala je u izjavi za Fenu glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

"Nije turizam što je izvan ove zemlje i građana. Znamo da je turizam veoma osjetljiv na takve događaje, ali je i činjenica da je terorizam globalni problem i nije samo problem BiH", naglasila je Hadžiefendić-Mešić.

Smatra da će zasigurno biti, općenito, smanjen broj putovanja na svjetskom nivou, jer će se turisti teže odlučivati da krenu na putovanje.

"Ne smatramo da je to nešto što je vezano isključivo za nas. No, pratit ćemo situaciju i vidjeti šta će se dalje događati jer smo svi zainteresirani za rješavanje situacije. Tako da ne bih turizam, a posebno ne turizma u BiH stavljala u posebnu situaciju", kaže ona.

Naglašava da se u Parizu zasigurno niko nije zapitao da li će to uticati na turizam u Parizu nakon terorističkih napada u kojima je poginulo više od 130 ljudi jer ova situacija utiče na živote, ali je izrazila nadu da će BiH biti dio svjetskog rješenja za ova pitanja.

Bosna i Hercegovina od 1997. godine, otkada se vodi statistika turističkih posjeta, bilježi svake godine povećanje broja turista, a u septembru ove godine na nivou BiH broj noćenja povećan je za 20 posto, dok je na nivou Federacije BiH povećan za više od 35 posto u odnosu na prošlu godinu.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić je istaknula da i za sljedeću godinu postoje preporuke značajnih turističkih medija za BiH kao destinaciju koju treba posjetiti.