Nikola Špirić
0

Trebinje ekonomski i duhovni centar istočne Hercegovine

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je, govoreći na otvaranju Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i trgovine "Mediteranski dani-Trebinje 2009.", kazao da su atraktivna geografska pozicija Trebinja s ekološki čistim ambijentom i širokim spektrom resursa, posebno u vinogradarstvu i vinarstvu, doprinijeli da Trebinje postane ekonomski, kulturni a prije svega duhovni centar istočne Hercegovine i šire.

Nadam se, dodao je, da će svi učesnici ovogodišnjeg sajma imati priliku da upoznaju sve komparativne prednosti grada Trebinja kao i da se uvjere da je Trebinje grad koji pruža podjednake mogućnosti kako za svoje građane tako i za one koji ga obilaze turistički.

Po njegovim riječima, poznato je da je BiH zemlja izuzetnih potencijala u sferi planinskog, banjskog, primorskog, religioznog, sportsko-rekreativnog i kulturološkog turizma i upravo zato su ovo prilike za pravu promociju tih potencijala.

"Također je poznato da je BiH vrlo često okarakterisana kao zemlja neiskorištenih turističkih potencijala pa upravo manifestacije ovog tipa moraju poslužiti kao korektivni mehanizam. U zajedničkom je interesu svih nas da radimo na razvoju i unapređenju turističkog sektora u BiH jer ne treba zaboraviti da turizam igra značajnu ulogu u kreiranju novih radnih mjesta i stvaranju novog kapitala", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Osim toga, dodao je, turizam je privredna grana koja značajno učestvuje u bruto društvenom proizvodu i svakim danom postaje jedan od vodećih i atraktivnijih resursa za zapošljavanje. Važno je naglasiti da razvoj turizma stimuliše i ulaganje u infrastrukturu i na taj način doprinosi i razvoju lokalne zajednice.

"Mišljenja sam da je slogan ovogodišnjeg sajma “Putevima vina” najbolji mogući jer vjerujem da je upravo vino brend po kojem možemo postati prepoznatljivi u svijetu. Posebno zadovoljstvo mi predstavlja činjenica da se na sajamskoj prezentaciji kao “Partner država”, ove godine prezentuje Republika Srbija.

Vjerujem da će svi posjetioci sajma ponijeti samo najljepše impresije kako u vezi sa sadržajem i karakterom same manifestacije, tako i prirodnim i duhovnim bogatstvom, čiji svi putevi vode ka ljepoti grada Trebinja", kazao je Špirić.