Obrazovanje i tržište rada
0

Treba li nam toliko ekonomista i pravnika?

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Svake godine na biroe za zapošljavanje u našoj zemlji prijavljuju se mladi ljudi sa fakultetskom diplomom, koji zbog prezasićenosti tržišta određenim kadrom čekaju godinama na radno mjesto u struci. Prema dostupnim informacijama, ovaj problem najbolje su osjetili ekonomisti i pravnici, a slijede ih diplomirani kriminalisti, pedagozi i drugi.

Iako su mnogi svjesni da trenutni obrazovni sistem ne odgovara potrebama tržišta u Bosni i Hercegovini, niko nije spreman da se uhvati ukoštac sa problemom harmoniziranja ova dva sistema. Nedostatak vizije i odsustvo strategije u obrazovnom sektoru doveli su do prekobrojnosti stručnog kadra u određenim zanimanjima, te s druge strane deficita u drugim oblastima.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje FBiH, koji prikuplja podatke iz deset kantonalnih službi, među najbrojnijom skupinom nezaposlenih nalaze se diplomirani studenti ekonomije, prava, nastavnici razredne nastave, diplomirani kriminalisti, novinari, socijalni radnici...

Predsjednik Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine Nihad Imamović nedavno je istakao da obrazovni sistem skoro nikako ne konsultuje poslodavce prilikom kreiranja planova za upis novih studenata.

"Mislim da nema potrebe za stotinama diplomanata na fakultetima političkih nauka, kriminalističkih nauka, ekonomije i prava. Ako je perspektiva BiH u turizmu, poljoprivredi, drvnoj industriji, energetskom sektoru i proizvodnji automobilskih komponenti, onda je jasno šta treba studirati“, kazao je Imamović za naš portal.

I iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke ukazali su na nedovoljnu povezanost obrazovnog sistema sa udruženjima poslodavaca, privrednim komorama, zavodima za zapošljavanje i drugim subjektima u cilju jačanja sprege obrazovanja i tržišta rada.

Oni predlažu pokretanje programa obavezne profesionalne orijentacije već u osnovnim i srednjim školama, kako bi se budući stručnjaci usmjerili prema zanimanjima u kojima imaju najviše izgleda za uspjeh, ali i mogućnost za zapošljavanje.