biznis
0

Travnik: Završeno ročište po tužbi Konfekcije Borac

SRNA
Travnik
Travnik
U Opštinskom sudu u Travniku danas je završeno ročište po tužbi Konfekcije "Borac" protiv predsjednika Sindikata ovog kolektiva Samira Zahirovića, kojeg uprava preduzeća krivi za organizovanje štrajka radnika od 14. novembra, dok bi presuda u ovom predmetu trebalo da bude donesena za pet dana.

Zahirović je nakon četvorosatnog ročišta izjavio je Srni da nije organizator štrajka, već da su radnici samoinicijativno ugasili mašine i obustavili proizvodnju, zbog saznanja da avgustovsku platu neće dobiti 17. već 24. novembra.

"Sindikat mora da pregovara sa radnicima i Upravom. Zahtjevi radnika su isplata dvije plate iz prošle godine i avgustovske iz ove godine, toplog obroka, kao i uplata za zdravstveno osiguranje. Radnici ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice i ne mogu se liječiti, a postoji i problem uplata za rate kredita, koje su na platnim listama odbijene, a u banke nisu stigle", rekao je Zahirović.

On je dodao da će sud odlučiti da li je štrajk legalan ili ne. "Mi smo sindikat i moramo voditi pregovore", naglasio je Zahirović. Generalni direktor Konfekcije "Borac" Mustafa Dagoja potvrdio je Srni da je radnicima saopšteno da će plata umjesto 17. biti 24. novembra, ali da su se radnici pobunili i ugasili mašine.

Dagoja je dodao da štrajk nije u skladu sa zakonom, da je orkestriran, a da je glavni razlog to što je uvedena disciplina. "Postavljene su kamere i više neće biti javašluka", naglasio je Dagoja, te dodao da su radnici dječije konfekcije danas primili platu.

Oko hiljadu radnika Konfekcije "Borac" danas je tri sata stajalo ispred zgrade Opštinskog suda u Travniku, kako bi dali podršku predsjedniku Sindikata Samiru Zahiroviću i poručili da neće odustati od svojih zahtjeva.