SAD
0

Toyota, Nissan i Fuji smanjuju proizvodnju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanske autokompanije "Toyota", "Nissan" i "Fuji heavy", kao američki i evropski proizvođači, najavili su novo smanjivanje proizvodnje, zatvaranje fabrika, obaranje zaliha i otkaze za hiljade radnika u narednih nekoliko mjeseci zbog pada potražnje i produbljavanja finansijske krize, javile su u petak agencije.

Direktori najvećih svjetskih autokuća, okupljeni na Sajmu automobila u Detroitu koji se u subotu otvara za najširu publiku, očekuju da će industrija biti pogođena novim talasom konsolidacije, čak i serijom bankrota zbog oštrog pada prodaje i finansijskih problema.

Nakon lanjskog smanjenja svjetske prodaje vozila za oko 2,8 miliona, globalne isporuke će pasti za daljih 4,2 miliona, na 66,6 miliona jedinica, procijenila je konsultanstka firma "Global insite."

Najveći gubici očekuju se ove godine u SAD-u, najvećem tržištu automobila na svijetu, gdje bi prodaja mogla pasti na 10,4 miliona vozila, što je najniži nivo isporuka od Drugog svjetskog rata, bez obzira na državne podsticaje.

Američka prodaja u 2008. smanjena je na 13,2 miliona vozila, u odnosu na 16,2 miliona u 2007, što je najgori rezultat u posljednjih 16 godina.

Japanska "Toyota", najveći proizvođač automobila na svijetu, u petak je najavila da će smanjiti proizvodnju u nekoliko fabrika u Sjevernoj Americi u narednih nekoliko mjeseci, u pokušaju da prepolovi zalihe neprodatih vozila.

Proizvođači su ugroženi usporenom prodajom ne samo na bogatim tržištima kao što su Sjeverna Amerika, Evropa i Japan, nego i na tržištima u usponu, u Indiji, Kini i Rusiji, zbog globalne recesije.

"Nisan" je u četvrtak objavio dalje kresanje proizvodnje u Japanu, a izvori na koje se pozivaju novinske agencije tvrde da će kompanija zabiljžiti finansijski gubitak u godini koja se završava 31. marta.

Firma će smanjiti domaću proizvodnju za dodatnih 64.000 jedinica u februaru i martu, što će se postići smanjivanjem brzine rada montažnih linija i uvođenjem slobodnih dana.

Kompanija "Fuji heavy", proizvođač robne marke "Subaru", u petak je objavila da će u fiskalnoj 2008. godini do 31. marta zabiljeležiti finansijski manjak i da očekuje da će gubici premašiti 19 milijardi jena (jedan dolar=90,4 jena), u odnosu na ranije projektovanih 10 milijardi jena profita, javila je agencija Kiodo.

Posustali američki giganski proizvođač "General motors" (GM) najavio je na sajmu u Detroitu da će američka ukupna prodaja novih vozila pasti na oko 10,5 miliona, što je najniži nivo u posljednjih 27 godina, dok "Toyota" planira da eliminiše 5.000 radnika zaposlenih na određeno vrijeme u Japanu i SAD-u, suočena s prvim operativnim gubitkom u 71 godini.