Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ima gore pametnih zakljucaka. Problem je sto na situaciju i rjesenje gledaju sa ekonomske strane, a stvarni problem je ustvari socijalni. Sto znaci takodje da mozes do mile volje zonglirati da odnekud kao stvoris vise uposlenika (pa zakljucit da ih nema jer ne gledas da vecina radi na crno) ili da kako nagovoris penzionere da ne idu u penziju nego da rade duze a za manje pare (jer to se totalno nece odraziti kroz povecano praznjenje fondova za zdravstveno) - i opet nista. Za zemlje u tranziciji je lako. Dignes prvo minimalac. Onda skines odgovornost za penziono sa poslodavca koji ga ionako ne uplacuje, ali sad plate moraju za tu sumu koju dosad nije davao drzavi da idu gore A zaredas inspekcije svaki dan, nekad i dvaput. Obavezes RADNIKA da si sam placa penziono koje mu sad dajes u cashu umjesto sto poslodavac laze da ga uplacuje A odbijes mu porez na sve sto uplati u penzioni fond s tim da ima minimalna cifra koju MORA uplatiti ako nece debele kazne.
Zavalis se i gledas kako firme propadaju no ekonomija je puna para odjednom jer je raji skocila plata na 200% i svi su happy do prvog obracuna poreza kad vide koliko si im poreza zageao na novi dohodak. Te oslobodjene pare upumpane u ekonomiju iskoristis da das kredite firmama da opstanu dok se sve ne stabilizira i molis boga da niko ne skonta da ustvari peljusis penzioni fond od buducih uplata. Sljedece godine pak ekonomija pada dole a penzioni fond skace pod oblake toliko da mnogi penzioneri to ne prezive i padaju po ulici ko pokoseni. Dug si sa penzionog fonda prenio na firme, NO posto si sad omogucio radnicima da ILI ranije idu u penziju ako ustede za istu prije uplacujuci vise u penzioni fond ILI da budu bogatiji pa da vise trose, oni obrazovaniji (i skuplji) radnici ce prije u penziju - sto ce firmama omoguciti da ih zamijene jeftinijom novom radnom snagom tek sa fakulteta. Naravno, da bi sve funkcionisalo treba ti ekonomija bazirana na firmama koje ustvari nesto rade a ne na ogromnoj administraciji I (a ovo je pravo zajebani dio) informisana i obrazovana a razumna radna snaga sposobna da razmislja dalje od sta ce jesti za pola sata.
...ukratko, poželjno je da prvi dan vaše penzije bude i poslednji dan vašeg života...hvala što smo se na vama obogatili, sad krepajte.
...u potpisu, srdačno vaša world bank.
Zemlje u tranziciji trebaju jos vise se zaduziti, kako ne bi propale totalno :)