biznis
3

Svjetska banka: Bh. ekonomija najsporije raste, a kosovska najbrže

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prema najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju za Jugoistočnu Evropu (SEE RER) Svjetske banke, u zemljama Jugoistočne Evrope (SEE6), u prvoj polovini 2013. godine povećan je izvoz što je rezultiralo izlaskom iz recesije

Izvještaj o cijeloj regiji predstavljen je u glavnom gradu Albanije Tirani, a konferenciji je prisustvovala i direktorica Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu (JIE) Ellen Golstein.Prosječni rast realnog dohotka u zemljama regiona porastao je sa minus 0,7 na 1,8 posto u 2013. godini u odnosu na prethodnu 2012. godinu, navodi se u izvještaju.

Ekonomskom rastu i slabljenju inflatornih pritisaka značajno je doprinijela poljoprivredna proizvodnja, ali ipak, oporavak su vodili izvoz industrijskih proizvoda i energije. Vodeći ekonomista i koautorica izvještaja SEE RER Gallina Andranova Vincelette kazala je da je regija u 2013. godini ostvarila rast u izvozu, posebno kada je riječ o izvozu automobila iz Srbije.

Izvještaj ukazuje da je domaća potražnja slaba u cijeloj regiji što je odraz velike stope nezaposlenosti, slabog rasta prihoda, kredita za domaćinstva i teške investicione klime. Negativan utjecaj na ekonomski rast imaju i usporavanje rasta produktivnosti i povećanje jediničnih troškova rada, što doprinosi smanjenju konkurentnosti i potražnju za radnom snagom.

“Dok je zaposlenost porasla u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, ostala je slaba u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ali čak i tamo gdje se zaposlenost značajnije oporavila nakon 2010. godine, nisu svi imali koristi od toga, a većina zaposlenosti se koncentrirala na usluge. U industriji se i u 2013. godine i dalje smanjivao broj radnih mjesta u cijeloj SEE6 regiji. Kratkoročni ekonomski rast još uvijek neće biti dovoljno jak da bi se ostvarilo značajnije povećanje zaposlenosti“, pojasnila je Abebe Adugna, vodeći ekonomista i koautor izvještaja SEE RER.Postepen oporavak eurozone je pomogao da kombinirani prosjek izvoza roba iz SEE6 poraste za skoro 13 posto u odnosu na 2012. godinu.

U izvještaju Svjetske banke navodi se da je u svim zemljama regije došlo do rasta izvoza, a naročito u Srbiji, zbog povećanja izvoznih kapaciteta, kao rezultat direktnih stranih investicija.Uz smanjenu potražnju, neizvjesne izglede za izvoz i značajne vanjske rizike, kratkoročni izgledi za rast u šest zemalja, prema izvještaju, ostaju krhki.

“Nakon ponovnog rasta regionalne ekonomije u prvoj polovini 2013., očekuje se da ekonomski rast za cijelu godinu bude 1,8 posto na kraju ove godine. Bosna i Hercegovina ostaje ekonomija sa najsporijim rastom u SEE6, a Kosovo sa najbržim“, rekao je koautor izvještaja SEE RER Željko Bogetić.

Iako će neto izvoz i dalje predvoditi rast u SEE6 regiji, u izvještaju se navodi da će nepovoljni uslovi na tržištu rada, loša investiciona klima, smanjena potrošnja i investicije ograničavati ekonomske aktivnosti. Šef za makroekonomska pitanja i smanjenje siromaštva u JIE Satu Kahkonen kazao je da zemlje JIE moraju nastaviti s jačanjem domaćih makroekonomskih osnova i politika koje povećavaju produktivnost i otpornost na vanjska previranja.

“Rast vođen izvozom, koji se pojavio u 2013. godini predstavlja pozitivno kretanje, ali njegovo održavanje će biti izazov. Pored potrebe za unaprjeđenjem fiskalne situacije, smanjenja javnog duga i jačanja bankarskog sistema, SEE6 zemlje se suočavaju i sa značajnim strukturalnim izazovima vezanim za  unaprjeđenje produktivnosti i konkurentnosti, uključujući i u oblasti investicione klime, tržišta rada i javnog sektora“, rekao je Kahkonen.