Credit Suisse
56

Švicarski bankarski gigant Credit Suise u samo tri mjeseca izgubio 68,6 milijardi dolara

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švicarska banka Credit Suisse je otkrila razmjere gubitka zbog kojeg je pokrenuto njeno spašavanje i prodaja konkurentnoj banci UBS.

Švicarski bankarski gigant je izgubio 68,6 milijardi dolara u samo prva tri mjeseca 2023. godine. To je saopšteno nakon što je banka objavila detalje posljednjih finansijskih rezultata.

Očekuje se da će uskoro biti završena njena prisilna prodaja konkurentskoj švicarskoj banci UBS.

Vodeći odjel Credit Suissea je krajem marta smanjio iznos imovine kojom je upravljao na 562,4 milijardi franaka, što je skoro 29 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, navodi Credit Suisse u saopćenju.

"Ovi odlivi su se ublažili, ali se još nisu stali", dodaje se.

Klijenti Credit Suisse počeli su povlačiti svoj novac iz banke nakon što je bila uhvaćena u tržišnim previranjima koja su uslijedila nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank u SAD u martu.

U Švicarskoj su vlasti sastavile paket spašavanja za Credit Suisse. To je uključivalo više od 200 milijardi franaka finansijskih garancija i izgledi da konkurentna banka UBS pristane da preuzme Credit Suisse.

Credit Suisse je stvarao gubitke i suočio se s nizom problema posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Izvijestio je o gubitku od 7,3 milijarde švajcarskih franaka u 2022. godini, svojoj najgoroj godini od finansijske krize 2008. i upozorio je da ne očekuje da će biti profitabilan do 2024. godine.