FBiH
0

Sve bliže rješenju problema neuvezanog staža

FENA
Za oko 10.000 radnika u 16 kompanija u kojima je Federacija BiH većinski vlasnik treba uvezati oko 50.000 godina radnog staža, te za to osigurati oko 70 milijuna KM.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, ovi pokazatelji, mada još ne i konačni, prezentirani su tokom današnjeg susreta premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića, sindikalnog izaslanstva što ga je predvodio predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber i Tima za utvrđivanje modela za uvezivanje mirovinskog staža, s koordinatorom Radovanom Vignjevićem na čelu.

Kako je kazano, za ove radnike će se rješenje tražiti u okvirima sadašnjih zakonskih propisa, konkretno Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.

Prema tom modelu, moguća je uplata dugovanja odjednom, uz 50 posto popusta, ili cijelog iznosa u roku od sedam godina. Poduzećima će biti ostavljen rok od 30 dana za zaključenje sporazuma s Federalnim zavodom za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U protivnom Federalni zavod MIO će, kako povjeritelj, pokrenuti stečajni ili likvidacijski postupak. Tvrtke koje ne budu u mogućnosti potpisati te sporazume trebat će se obratiti Federalnoj vladi zahtjevom za osiguranje sredstava za naplatu doprinosa po minimalnim osnovicama.

Zaključak je današnjih razgovora kako Tim treba nastaviti djelovanje i nakon ove, prve faze rješavanja problema.

U drugoj fazi bit će traženo i od kantona da za poduzeća iz njihove nadležnosti utvrde nužne parametre i primijene isti model uvezivanja staža. Ta faza, ujedno, treba da ponudi i neke druge mogućnosti za uvezivanje radnog staža, osim sadašnjeg izmirenja dugovanja izravnim uplatama financijskih sredstava.

Sindikat je danas pozdravio aktivnosti Tima, te Vlade FBiH kako bi bio razriješen problem neuvezanog staža. Među sindikalnim prijedlozima i sugestijama je i ta da se u provedbu mjera, nakon što o njima konačnu riječ dadne Federalna vlada, zaduže federalne i kantonalne inspekcijske službe.