Velika Britanija
0

Strah od krize u eurozoni podstiče cijenu zlata

FENA
Cijena zlata raste pod pritiskom strahovanja od negativnih posljedica dužničke krize u eurozoni i sredinom dana na Londonskoj berzi metala je dostigla 1.816,40 dolara za finu uncu, u poređenju sa 1.810,73 dolara na zatvaranju berzi u petak. "Interesovanje za zlato raste, a uz dalje prisutne probleme u eurozoni i u finansijskom sistemu, tražnja niskorizične aktive će ostati na visokom nivou. Prošlosedmična korekcija je bila tek kratkoročno smanjenje", izjavio je analitičar Commerzbanke Carsten Fritz.

Cijene zlata su u petak pale na trosedmični minimum od 1.761,94 dolara za uncu (31,1 gram), podsjeća agencija Reuters.

Ministri finansija EU na sastanku tokom vikenda nisu uspjeli da pronađu put ka rješenju dužničke krize i tržišta sada očekuje rezultate sjednice američke Uprave federalnih rezervi, koja će biti održana u utorak i srijedu.

"Kriza suverenog duga u Evropi ostaje bez rješenja, jačajući investicionu tražnju, tako da očekujemo dug period negativnih realnih kamatnih stopa", ističe u izvještaju američka finansijska institucija "Morgan Stanley".

Niske ili negativne kamatne stope znače da investicije u zlato, iako ne donose kamatu, ne prati izgubljena dobit.

U 2012. godini zlato će poskupjeti na 2.200 dolara za uncu zbog lošeg stanja američke i evropske ekonomije, smatra generalni direktor "AngloGold Ashanti", trećeg po veličini proizvođača zlata u svijetu.

Kotacije ostalih plemenitih metala su u današnjem berzanskom poslovanju opale - srebra na 40,32 dolara za uncu sa 40,60 dolara na zatvaranju berzi u petak, platine na 1.803,74 u odnosu na 1.804,83 dolara, a paladijuma na 719,50 sa 727,05 dolara.