Startupi
91

Startup Weekend Sarajevo: Googleov menadžer savjetovao buduće mlade poduzetnike

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Startup Weekend Sarajevo koji je počeo u petak već na svom otvaranju je ugostio Martina Omandera, program menadžera Googlea koji je došao iz Kalifornije po prvi put u glavni grad BiH.

Ovaj jedinstveni događaj predstavlja priliku svim mladim ljudima koji žele da pokrenu vlastiti biznis da se prijave i razviju svoje poslovne ideje.

Učesnici Startup Weekenda Sarajevo će u naredna dva dana imati priliku razgovarati sa Omanderom o svojim poslovnim idejama, a pored mentorskog angažmana on je jučer u Sarajevu održao i Google CodeLab radionicu za back-end developere.

Startup Weekendu prisustvuje 12 mentora, a program je počeo u kasnim poslijepodnevnim satima. Među prvim govornicima danas su bili Edin Mehić, osnivač Posao.ba, koji je imao kraću prezentaciju, kao i Omander. Obojica govornika su istakli važnost motivacije kod pokretanja vlastitih firmi, kao i upornost.

"Imali smo večeras 28 ideja koje su prezentirane. Učesnici su imali po jednu minutu da izađu i objasne o čemu se radi. Od tih 28 ideja oko 90 posto njih je bazirano na IT-u, najviše su bile fokusirane na mobilne aplikacije. Nakon toga smo izabrali top devet ideja na kojima će se raditi naredna 54 sata. Podijeljeni su timovi i već smo počeli raditi", kazala je za Klix.ba Selma Šehić, organizatorica projekta.

Tokom naredna dva dana radit će se na izraditi prototipa, web stranica i marketinga njihovih ideja. Učesnici će također razgovarati i sa građanima Sarajeva na ulici kako bi ispitali njihovo mišljenje o svojim idejama, te o tome da li bi kupili njihov proizvod i koliko bi ga platili.

"U nedjelju u pet sati će imati prezentacije, gdje će prezentovati mali demo ili web stranicu pred žirijem. Nakon toga će biti izabrane tri najbolje ideje, a potom će im biti uručene i nagrade", kazala je Šehić.

Učesnike je bar za sada ponajviše obradovalo prisustvo Omandera i to što će moći učiti od njega. Tokom subote svi će mu moći predočiti detaljnije svoje ideje gdje će on eventualno dati sugestije.

Ovo je drugi po redu Startup Weekend u Sarajevu i organizira se u saradnji sa Posao.ba i Projektom zapošljavanja mladih (YEP) Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a trajat će od 19. do 21. jula.