biznis
0

Stanje u metalskom sektoru RS-a veoma loše

FENA
Metaloprerađivačka industrija u RS-u u veoma je teškoj situaciji, posebno preduzeća na prostoru Hercegovine.

Ne rade nekada uspješne firme ili se posao samo održava malim kapacitetima, a među njima su Industrija alata Trebinje, Metalski kompleks „Soko“ iz Ljubinja, Kovnica iz Bileće...

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS-a potvrđuju da je stanje u metaloprerađivačkom kompleksu u cijeloj RS loše, da pripremaju strategije da bi se taj sektor "podigao na noge", ali konkretnih mjera još nema.

Prijedlozi za stvaranje boljeg privrednog ambijenta u sektoru metalske industrije i rudarstva dala je Konfederacija sindikata RS-a.

S obzirom na dugogodišnja dugovanja privrednih preduzeća i nemogućnosti izmirenja tih obaveza predlažu da se osiguraju zakonske pretpostavke da bi se sva dugovanja prema državi, fondovima, javnim preduzećima, radnicima po osnovu plaća i ostalim povjeriocima pretvorila u akcije.

U tom smjeru, potrebno je i završiti započeti proces privatizacije.

Imajući u vidu trenutne uvjete poslovanja, zatraženo je i da se porezi i doprinosi na plaću vrate na period iz 2010. godine, dok se ne stvori privredni ambijent koji bi omogućio njihovo povećanje.

Kada su u pitanju porezi, poseban problem jeste set zakona koji će se primjenjivati od 1.januara 2012. godine koji je propisao plaćanje poreza na proizvodne prostore preduzeća.

U Konfederaciji sindikata RS-a smatraju da ova vrsta poreza predstavlja način pomoću koga se uništava domaća proizvodnja, te predlaže da se porezi na proizvodne prostore ukinu da bi se pomoglo preduzećima u finansijskom poslovanju, te da se ostave samo porezi koji bi se plaćali na neproizvodne prostore i kancelarijske prostore, kao i da se nadležnost naplate ovih poreza s općina prebaci na nivo RS-a.

Sadašnji zakon ostavio je lokalnim zajednicama diskreciono pravo utvrđivanja konkretnih koeficijenata za naplatu poreza.