Ogromni gubici
0

Stanje rafinerija u Brodu i Modriči gore nego prije privatizacije

FENA
Preduzeća iz nekadašnjeg sistema naftne industrije Republike Srpske, Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu i Rafinerija ulja u Modriči, u znatno su težoj situaciji nego prije privatizacije u kojoj su prešle u ruke ruske firme “Njeftegazinkor”.

Gubici Rafinerije nafte Bosanski Brod su u godini prije privatizacije (2007), iznosili 64 miliona, a 31. decembra 2009. minus je gotovo 100 miliona maraka, objavila je banjalučka Alternativna televizija pozivajući se na podatke koje su preduzeća obavezna da dostavljaju Banjalučkoj berzi i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske poslove RS (APIF).

Prihod Rafinerije nafte 2001. godine je iznosio 138.707.692 KM, a osam godina kasnije, 31. decembra 2009. brodska rafinerija je s novim, ruskim vlasnikom, ostvarila prihod od tek 49,8 miliona maraka.

Prema finansijskim izvještajima, kapital Rafinerije je 2001. godine iznosio 534 miliona KM, a osam godina kasnije, kada se uračunaju gubici, kapital Rafinerije vrijedi nepunih 76 miliona KM.

Iz toga proizilazi da “Njeftegazinkor” nije izvršio dokapitalizaciju Rafinerije, kako je to najavljivano prije privatizacije, a na račun Rafinerije podigli su hipotekarni kredit po tržišnoj kamati od 12 posto.

Kreditom od 220 miliona KM platili su državni kapital, a ostatak uložili u rekonstrukciju. Rafinerija je do sada, prema revizorskom izvještaju, Rusima, samo na ime kamata platila 24,5 miliona KM. Duguje im još 38 miliona.

Kod Rafinerije ulja Modriča, koja je zajedno s Rafinerijom nafte i banjalučkim “Petrolom”, prodana ruskom kupcu, također se bilježe gubici iako je ona od 2003. do 2007. konstantno ostvarivala dobit.

Posljednje godine prije privatizacije profit je bio 1,2 miliona, a ulaskom “Njeftegazinkora” profit pada ispod miliona, a 2009. Rafinerija je u minusu više od tri miliona KM.

Oba preduzeća ne vrše svoju osnovnu djelatnost preradu nafte i naftnih derivata. Rafinerije u kojima mali akcionari imaju minimalno 20 posto vlasništva vrši samo uslužnu preradu za “Optima grupu”, preduzeće formirano od ruskih vlasnika naftne industrije, nakon privatizacije.