Rekordna proizvodnja
0

Srebrenički Cimos izašao iz krize

FENA
Otkako je počela s radom, Fabrika autodijelova Cimos iz Potočara kod Srebrenice imala je u posljednja dva mjeseva najveću produkciju, izjavio je Azem Huremović direktor srebreničkog Cimosa.

"Korak po korak, izlazimo iz krize. Obistinile su se moje prognoze, da, ko prvi uđe u krizu, prije će iz nje izaći. Tako da smo zadnja dva mjeseca imali najveću produkciju od kako je fabrika otvorena. Najave za iduću godinu su isto tako dobre, tako da se nadamo da će iduća godina biti puno bolja, jer imamo pokazatelje koji nam daju optimističnu sliku, kaže Huremović.

U vrijeme najveće krize, Cimos nije otpustio nijednog radnika, ali su ovdje primijenjene interne mjere štednje koje su se pokazale kao opravdane. Čak je bilo opravdano otpuštanje 20 radnika, ali je to izostalo, jer su mjerama štednje sačuvana sva radna mjesta.

Srebrenički Cimos ima i nove poslovne partnere.

"Puno nam je pomoglo to što radimo za belgijsku firmu. Već 12 odsto ukupne naše produkcije radimo za njihovo tržište. Pregovaramo i s drugim firmama koje nisu iz autoindustrije kako bismo imali više oslonaca, u slučajevima eventualnih kriza, kaže Huremović.

Cimos jedna je od nekoliko firmi iz BiH koja posjeduje ISO TS standard, a u narednom periodu planira uvođenje eko standarda ISO 40.001 te standard za sigurnost na radu.