biznis
0

Srebrenica: Proizvodnja samo za američko tržište

FENA
U Srebrenici već tri mjeseca traje pilot-proizvodnja aparata, hardverske i softverske komponente, za praćenje predmoždanog i postmoždanog udara. Riječ je o proizvodu koji se ne može kupiti u Evropi, jer isključivo ide za američko tržište.

“Ova proizvodnja je vezana za prošlogodišnje aktivnosti američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhanyja, koji je češće dolazio u radne posjete. Njegova želja je bila da privuče strane investitotre iz SAD-a i rezultat toga je firma INSPIRE, koja sada ima ovu pilot-proizvodnju u Srebrenici”, izjavio je za Fenu pomoćnik načelnika općine Srebrenica za privredu i razvoj Senad Subašić.

Proizvodnja je nastala na bazi domaćeg kadra, doktora nauka iz SAD-a, i domaćih elektroinženjera koji sada rade u Srebrenici, sedam mladih ljudi koji su razvili ove komponente. Trenutno su smješteni u “jednom skromnom prostoru u Srebrenici”, ali će firma uskoro preseliti u jedan od dvaju prostora koje je prošle godine Općina kupila iznad tamošnje robne kuće.

Subašić je naglasio da se radi o “patentu domaćeg čovjeka, koji je sada u SAD-u” te da se, prema ugovoru, ovaj patentirani proizvod može isporučiti samo u tu državu”.

Dodao je da ekonomski efekti nisu vezani za proizvodnju aparata, nego za elektrode, koje su jednokratne. Aparati se mogu i darovati, ali se na elektrodama zarađuje. Tendencija zapošljavanja je, prvo, 20 radnika, a dalje i do 100 radnika. Obim proizvodnje nije još definiran.

U Općini Srebrenica ne isključuju mogućnost da će s inovatorom napraviti određene aranžmane kako bi se spomenuti proizvod našao i na domaćem tržištu.