biznis
0

Srbijanska vlada usvojila sporazum o prodaji naftne industrije ruskom Gazpromu

FENA
Srbijanska vlada usvojila je tekst energetskog sporazuma s ruskom vladom, kojim je predviđena prodaja Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gazpromu, objavljuju u utorak beogradski elektronski mediji.

U priopćenju srbijanske vlade, koja je zasjedala u utorak, navodi se da će "sporazum biti temelj za razgovore o zaključivanju ugovora Javnog poduzeća Srbijagas i ruskog Gazprom eksporta o izgradnji plinovoda i podzemnog skladišta plina 'Banatski Dvor' i ugovora Vlade Srbije i ruskog Gazproma o prodaji i razvoju Naftne industrije Srbija (NIS)". Srbijanski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić ovlašten je, u ime vlade, potpisati taj sporazum 25. januara u Moskvi.

"Ministri u srbijanskoj vladi iz stranke G17 Plus u utorak na sjednici nisu se željeli izjašnjavati o nacrtu tog sporazuma, jer smatraju da on još nije potpun i da ga je u pojedinim dijelovima moguće poboljšati", priopćeno je iz G17 Plus.

Ta stranka, uz ocjenu "da je sporazum važan za gospodarstvo Srbije", najavljuje "da će se o njemu izjasniti kada bude podnesen Skupštini Srbije na ratificiranje, odnosno kada budu definirani svi njegovi elementi".

Predsjednik srbijanske vlade Vojislav Koštunica u ponedjeljak navečer je izjavio da se radi o najvećem gospodarskom pothvatu u Srbiji, koji će jamčiti snažan gospodarski razvoj zemlje.

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je utorak "da će Srbija tim sporazumom dobiti posebnu ulogu u regiji i njen gospodarski i politički utjecaj biti će povećan".

Izrazivši nadu da će sporazum što prije biti potpisan istaknuo je "da će potpisivanje sporazuma, koji uključuje magistralni plinovod kroz Srbiju, kao i privatizaciju Naftne industrije Srbije, biti događaj od velikog značenja za sve, za rusko-srpsku suradnju u cjelini" te da to "neće utjecati na predsjedničke izbore u Srbiji".