Kredit od 359 miliona eura
0

Španija pomaže izradu "Airbusa A350"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Španska vlada odobrila je do 359 miliona eura kredita za firme koje su pod ugovorom angažovane na izradi putničkog aviona za najduže linije "Airbus A350".

"Airbus", najveći proizvođač aviona na svijetu, jedna od filijala Evropskog konzorcija za izradu aviona, vojne i svemirske opreme (EADS), namjerava da lansira najnoviji A350 kao direktnu konkurenciju Boeingovom modelu "787 dreamliner", prenijele su agencije.

Podršku izradi tog aviona koji troši manje goriva nego rivalski avioni, zahvaljujući ugradnji lakih materijala, daju vlade Britanije, Francuske, Njemačke i Španije.

Ranije je Francuska objavila podršku od 1,4 milijarde eura za ostvarenje projekta ukupne vrijednosti 12 milijardi eura, Njemačka 1,1 milijardu i Britanija oko 400 miliona eura.

Kompanije koje će dobiti kredit moraju biti podugovarači za programe najvišeg nivoa novog "Airbusovog" aviona tipa A350 XWB i motora "trent XWB", koga razvija kompanija "Rolls-Royce", objavilo je špansko ministarstvo industrije.

Predloženi krediti nisu dio finansijske podrške o kojoj Španija mora tek da odluči i da podrži čitav program izrade A350.

"Airbus A350" je ekološki prilagođen putnički avion najnovije tehnologije koji može da ima od 270 do 350 sjedišta, u zavisnosti od želje poručioca.