biznis
0

Sorenssen otvorio mrežu permanentnih GPS stanica

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Peter Sorenssen svečano je danas u Sarajevu otvorio mrežu permanentnih GPS stanica za prostor BiH.

Osim za geodetsku struku, implementacija ovog projekta je značajna za ostale struke kao što su prostorno planiranje i uređenje zemljišta, poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, promet i komunikacije te ekologiju i zaštitu okoliša.

Sorenssen je kazao da ovaj događaj, na početku njegovog mandata, simbolično pokazuje šta je Evropska unija, a govori i o putu BiH ka Evropskoj uniji.

EU je finanijski podržala ovaj projekt s milion eura iz fonda IPA za 2007. godinu, a Ministarstvo civilnih poslova BiH je osiguralo milion KM.

Šef Delegacije EU posebno je naglasio da se prije svega radi o projektu koji će donijeti stvarnu korist građanima BiH, jer će ovaj sistem u budućnosti pomoći bržem rješavanju sporova i efikasnijem izdavanju dokumenata o zemljištu.

Osim toga, navodi Sorenssen, sistem u BiH je doveden u sklad sa zemljama okruženja, a BiH je sada u mogućnosti da se uključi u evropski sistem globalne navigacije.

On je najavio novi projekt koji će EU finansirati s 1,3 miliona eura za fotografiranje iz zraka i pravljenje fotografskih mapa. Prva avionska snimanja zakazana su za petak.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao je da se radi o jednom od najvećih projekata koje je Ministarstvo civilnih poslova BiH, zajedno s geodetskim upravama Federacije BiH i RS-a, provelo proteklih godina.

Po njegovim riječima, ključno je što se pokazalo da BiH može da postigne dogovor unutar različitih institucija u ovako složenom ustavnom uređenju "bez bilo kakvih potresa".

Osim toga, ovim se BiH priključuje evropskim standardima, odnosno zemljama koje su odavno uvele ovaj sistem.

Također, smatra Nović, veoma su efikasno iskorištena IPA sredstva za 2007. godinu, a BiH je iz vlastititih izvora iskoristila milion KM.

  • Puštanjem u rad permanentnih stanica u BiH možemo tačnije i sigurnije locirati sve objekte u BiH, a stali smo rame uz rame s našim evropskim kolegama, kazao je direktor Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Željko Obradović.

Prostorno uređenje, okoliš, sigurnosne službe, poljoprivreda i drugo su povezani s prostornim podacima, a permanentne stanice će biti pravi izvor za dobijanje takvih informacija.

Obradović je naglasio da je ovo ujedno i veliki dan za BiH, jer naša zemlja stiče uvjete da postane dio jedinstvenog koordinatnog sistema Evrope.