Rezultati projekta
27

Škola u Usori dobila sredstva za vlastiti uzgoj i sušenje voća

Klix.ba
Merkur BH osiguranje uspješno privodi kraju društveno odgovorni projekat ''U zdravoj školi zdrava djeca'', a sve četiri pobjedničke škole već su realizirale predložene ideje i uspješno ih implementiraju u svojim sredinama.

Jedan od njih je i OŠ Ivana Fra Frane Jukića iz Usore koja je osvojila četvrto mjesto s projektom ''Radom do zdrave hrane'' i tako dobila finansijska sredstva za formiranje voćnjaka te nabavku sušare za voće.

"Zemljište za sadnju jabuka i šljiva već je pripremljeno i obrađeno, sušara za voće je nabavljena, a prije nekoliko dana posadili smo i voćke. S prvim dozrelim plodovima, voćke će proći kroz proces sušenja i tako ćemo dobiti zdravu užinu u obliku voćnog čipsa koji djeca mogu konzumirati tokom cijele godine. Moram istaći da se projekat pokazao kao veoma učinkovita odgojna metoda kroz koju djeca od najranijeg uzrasta usvajaju potrebna znanja o zdravima navikama, vještine i odgovorno ponašanje koje će im itekako koristiti u životu. Stoga, beskrajno se zahvaljujemo predstavnicima ove osiguravajuće kuće koji su prepoznali važnost zdrave ishrane školaraca kao glavnog preduvjeta zdravog i sretnog odrastanja", istakao je Slobodan Krajina, direktor OŠ Ivana Fra Frane Jukića.

OŠ Ivana Fra Frane Jukića ove godine obilježila je 70 godina uspješnog rada i djelovanja, a kroz centralnu i četiri područne škole nastavu pohađa 285 učenika s područja općine Usora.