biznis
0

Sindikati i "platformaši" postigli dogovor

FENA
Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) danas je održan sastanak sa predsjednicima političkih parija-potpisnica Platforme na kojem je učestvovao i federalni premijer Nermin Nikšić.

Razgovarano je o Zakonu o izvršnom postupku, kao i o nedavno pokrenutoj inicijativi unutar SSSBiH-a za raskid potpisanih protokola o međusobnoj saradnji SSSBiH sa strankama Platforme, odnosno Vlade Federacije BiH.

"Ono što je najvažnije i što je bila naša inicijativa sazivanja ovog sastanka, je zakon o izvršnom postupku, gdje smo zaključili da će se njegovim usvajanjem pratiti realizacija i od strane Vlade FBiH i SSSBiH", rekao je novinarima Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH, na kraju sastanka.

Bajramović je naglasio da će se zloupotrebe ovog zakona uklanjati, a ukoliko se u periodu od šest mjeseci pokaže da je nepravedan, da nije u skladu sa opredjeljnjima Sindikata, ići će se hitno u ponovnu izmjenu.

Dodao je da su ponovljeni prioriteti SSSBiH kao što je zakon o štrajku, o zaštiti na radu, o koncesijama, šumama, izmjene poslovnika o radu Parlamenta FBiH, "o dijelu gdje se predstavnik SSSBiH može u svakom trenutku obratiti parlamentu, kada je u pitanju problematika koja nas tangira".

Premijer FBiH Nermin Nikšić je zadovoljan postignutim konsenzusom sa Sindikatom, jer se na kraju sastanka problem sveo na dva, tri zakona, kao i problem pozicije predstavnika sindikata u radnim tijelima Predstavničkog doma, odnosno Parlamenta FBiH

"Saglasili smo se oko toga da se poslovnik izmijeni i da predstavnici Sindikata učestvuju u rad radnih tijela sa pravom odlučivanja".

Dodao je da je razgovarano i o nekim ključnim zakonima na koje i i Vlada FBiH insistira na njihovom donošenju, kao što je zakon o izgradnji autoceste koridora 5c, o prekršajima, o štrajku...

Predsjednik SDPBiH-a Zlatko Lagumdžija je rekao kako saradnja sa Sindikatom nema alternative, ali je treba intenzivirati i "nije tajna da su sindikati svuda u svijetu prirodni partneri vladi".

Jerko Ivanković-Lijanović ministar i predsjednik Narodne stranke radom za boljitak, je naglasio da očekuje saradnju sa Sindikatom iako svjestan činjenice da je teška situacija u članicama Sindikata, ali "niije nimalo laka situacija ni unutar Vlade FBiH i naših zakonodavnih tijela, jer svi znate kakvu smo dubiozu naslijedili prije godinu i nešto dana".

"Neka rješenja iz Platforme na koja smo pristali vremenski je teško ispoštovati, bez obzira na našu iskrenost i želju da to provedemo", rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić,

Bajramović je na kraju ponovio kako SSSBiH ide u proteste kako je i planirano, krajem maja ili kada bude najefikasnije, "da bismo ukazali na sporost i tromost zakonodavne vlasti, odnosno Parlamenta, jer su neusvajanjem zakona o prekršajima poslali lošu poruku".