biznis
0

Shirakawa: Neizvjesnost u japanskoj i svjetskoj privredi

FENA
Zamjenik guvernera centralne Banke Japana (BOJ) Masaki Shirakawa upozorio je na moguće smanjenje privredne aktivnosti u njegovoj zemlji zbog aktuelne "neizvjesnosti" koja se nadvila nad domaću i globalnu ekonomiju, javila je u subotu agencija Kyodo.

Shirakawa, koji je trenutno i vršilac dužnosti guvernera BOJ-a, smatra da se u japanskoj ekonomiji još uvijek osjeća trend rasta, ali istovremeno upozorava na "visok nivo neizvjesnosti" u vezi s budućim privrednim kretanjima.

Najvažnijim zadatkom za japansku centralnu banku Shirakawa je označio saniranje posljedica globalne kreditne krize nastale nakon sloma američkog tržišta drugorazrednih stambenih zajmova.

Japan do sada nije precizno saopćio koliku je štetu pretrpio zbog hipotekarne krize u SAD-u i posljedica koje su potom nastale na globalnom kreditnom tržištu, ali se vjeruje da se time izazvani bankarski gubici u drugoj svjetskoj ekonomskoj sili mogu mjeriti milijardama dolara.

BOJ bi, prema ocjeni Shirakawe, trebalo oprezno i pažljivo da odmjerava sve naredne poteze u vezi s kamatnim stopama imajući u vidu i globalnu sitiaciju.

Bazna kamata BOJ-a je svega 0,50 posto i uvjerljivo je najniža u grupi vodećih zapadnih centralnih banaka, uključujući i američku, ističu finansijski analitičari.

Shirakawa je, inače, dobio priliku da privremeno rukovodi emisonom bankom nakon što je gornji dom japanskog parlamenta dva puta tokom proteklih desetak dana odbio potvrditi prijedloge za novog guvernera BOJ-a koje je dala vlada premijera Yasua Fukude.

Neki domaći i strani analitičari smatraju da će ugled BOJ-a, ali i Japana u cjelini, zbog toga biti narušen, posebno ako se ima i vidu da je Zemlja izlazećeg sunca domaćin i predsjedavajući ovogodišnjeg skupa Grupe osam najrazvijenijih zemalja (SAD, Japan, Njemačka, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada).

Situacija nastala zbog nemogućnosti da se na vrijeme izabere novi šef BOJ-a (prethodni čelnik ove centralne banke Toshiko Fukui je napustio taj položaj 19. marta, nakon isteka petogodišnjeg mandata) "neobična" je, priznao je Shirakawa.

On je međutim, prenosi Tanjug, demantirao mišljenje pojedinih domaćih stručnjaka da BOJ zbog toga može pretrpjeti neku štetu jer se radi "o operativno veoma osposobljenoj finansijskoj instituciji".