biznis
0

Šefik Handžić: Hitno zaustavite izvlačenje novca iz Bosnalijeka

Šefik Handžić, v.d. direktora Bosnalijeka, obratio se bh. javnosti, vlasnicima, dioničarima Bosnalijeka i zaposlenicima ove firme, kao i nadležnim institucijama saopćenjem za javnost u kojem traži da se "zaustavi bezakonje" u toj kompaniji.

"Ovim putem obavještavamo bh. javnost, vlasnike/dioničare Bosnalijeka, njegove zaposlenike nad kojima je zavedena strahovlada u krugu fabrike Bosnalijeka, pojedine korumpirane medije uključene u ovaj organizirani kriminal koji dezinformiraju javnost, te još jednom upućujemo obavijest nadležnim institucijama da napokon počnu postupati u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima kako bi se zaustavilo bezakonje koje u Bosnalijeku provode zainteresirane skupine ličnim interesima okupljene oko Hadena i koje su se uz podršku određenih vladajućih struktura uzdignule iznad zakona – da nedavno preduzete kriminalne radnje mogu dovesti do ubrzanog rušenja ovog društva, vlasnicima obezvrijediti njihove dioničke udjele, zaposlenike ostaviti bez posla", ističe se u saopćenju za javnost.

"Iako nije upisan u bilo kojem svojstvu kao ovlašteno lice Bosnalijeka u sudskom registru, iako je nadležna sudska vlast poništila rješenje o upisu Hadenovog Nadzornog odbora izvršeno od nelegalne i nelegitimne Komisije za vrijednosne papire FBiH, iako nema niti zasnovan radni odnos u Bosnalijeku – Nedim Uzunović na očigled javnosti i korumpiranih nezainteresiranih institucija nastavlja da se lažno predstavlja kao v.d. direktora Bosnalijeka i nastavlja da upravlja poslovanjem ove kompanije, te da grubo i nezakonito raspolaže njenom imovinom. U krugu fabrike Bosnalijeka u Sarajevu, ulica Jukićeva 53, interesne skupine su, uz pomoć tzv. v.d. direktora Nedima Uzunovića, uz pomoć dijela korumpiranih vladajućih političkih struktura – sa instrumentaliziranom zaštitarskom agencijom SAS Security d.o.o. Sarajevo - uspostavile i paralelni policijski sistem (dvije policije pod jednim krovom) kako bi nastavile sa organiziranim kriminalnim radnjama radi otimačine imovine Bosnalijeka.

Nadležne vlasti i na ovaj način informiramo i upozoravamo da je Admir Kešo, lažno se predstavljajući kao direktor za marketing i prodaju Bosnalijeka, jer pritom uopće nije upisan u sudski registar po bilo kojem zakonskom/statutarnom osnovu kao ovlaštena osoba Bosnalijeka – kršeći zakon grubim zloupotrebama potpisao 6. avgusta 2013. godine sa izvršnim direktorom ruske kompanije za distribuciju lijekova Imperia-Pharma, Mihailom Stepanovim, Aneks ugovora o isporuci lijekova Imperia-Pharmu u vrijednosti od 11,5 miliona eura. Doznajemo tek na osnovu odredaba ovog Aneksa, da je na štetu Bosnalijeka ovim korigovan prethodno zaključeni ugovor o isporuci lijekova između Bosnalijeka i Imperia-Pharma od 1. avgusta 2013. godine čiju vrijednost od nas skrivaju nelegalni i nelegitimni v.d. direktora Bosnalijek d.d. - Nedim Uzunović i interesne skupine okupljene oko Haden-a. Ovim isturanjem/žrtvovanjem Admira Keše, izbjegavajući da bude potpisnik - Nedim Uzunović svima je pokazao da i sam smatra pravno neutemeljenim svoj (kvazi) status v.d. direktora Bosnalijeka, dajući do znanja da se uplašio predstojećeg procesa utvrđivanja njegove zakonske odgovornosti. Krivičnu su-odgovornost za ove zloupotrebe i zaključene štetne ugovore sa Imperia-Pharmom snosit će svi članovi nelegalnog i nelelgitimnog Hadenovog NO Bosnalijeka, u sastavu Konstantin Zevlov, Edin Dizdar, Bernadin Alagić, Mirna Sijerčić i Vedad Tuzović. Angažirani advokatski tim preduzet će sve kako bi se utvrdila i zakonska odgovornost članova Hadenove Uprave Bosnalijeka – Nermina Zubčevića i Belme Abazović.

Nakon posvemašnjeg kršenja Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, dade se osnovano sumnjati i razumno pretpostaviti da je Imperia-Pharm investirala novac u Haden SA iz Louxembourga prilikom kupovine 29,94% dionica Bosnalijeka u vrijednosti 16 miliona eura, te se može pretpostaviti da će navedenom isporukom Bosnalijekovih roba/lijekova biti kompenzirano od Imperia-Pharma uloženih 16 miliona eura iza kojih se kriju anonimni vlasnici Hadenovih dionica u Bosnalijeku.

Osim ovog skandaloznog postupka uzurpiranja imovine Bosnalijeka, još više zapanjuje činjenica da obaviještene nadležne institucije ne poduzimaju ništa kako bi zaustavili ovu transakciju koja može imati krajnje pogubne posljedice po interese vlasnika Bosnalijeka, u kojem je državni kapital prisutan sa 19,8%. Iznenađeni smo i pasivnim postupanjem zaposlenika Bosnalijeka kojima će realiziranjem ovih nezakonitih transakcija biti direktno ugrožena radna mjesta.

Stoga ovim putem apelujemo na obaviještene nadležne institucije (tužilaštva, sudovi, agencije za provođenje zakona, izvršnu vlast/regulatorne agencije, ...) da u okviru svojih zakonskih ovlaštenja – bez daljnjeg odlaganja - poduzmu sve mjere kako bi se spriječio nestanak ranije opranog Hadenovog novca u Bosnalijeku, zaustavio organizirani kriminal, prestalo sramno nefunkcioniranje institucija, spriječio nastavak i nastanak štete nenadoknadivih razmjera u Bosnalijeku. Pozivamo pravnu državu da, napokon, efikasno dođe u Bosnalijek", naveo je v.d. direktora Bosnalijeka Šefik Handžić u saopćenju za javnost.