biznis
0

Sarajevska berza pozdravila odluku Vlade FBiH

FENA
Vlada Federacije BiH je na 139. sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, saopćeno je danas iz Sarajevske berze.

Značaj tog prijedloga zakona leži u tome što se i nižim nivoima vlasti - kantonima, gradovima i općinama, kao i javnim preduzećima, omogućava zaduživanje putem emisije vrijednosnih papira, što već odavno predstavlja praksu u okruženju i svijetu.

Sarajevska berza pozdravila je tu odluku Vlade FBiH, uz nadu da će izmjene i dopune Zakona bez nepotrebnog odgađanja proći parlamentarnu proceduru.

To su ocijenili posebno bitnim, jer postoji već određeni broj općina u FBiH koje žele da emituju obveznice te da na taj način povoljnije dođu do finansijskih sredstava potrebnih za razvoj lokalne zajednice.

Municipalne obveznice predstavljaju u svijetu vrlo tražen instrument za investiranje, prije svega zbog njihove sigurnosti, budući da općina svojim fiskalnim prihodima garantuje za isplatu duga i kamata.

Iz Sarajevske berze podsjećaju da atraktivnost tog finansijskog instrumenta, kao i drugih državnih dužničkih papira, Vlada FBiH može osigurati stimulativnim poreznim olakšicama za prvobitne kupce obveznica, što je također praksa u razvijenom svijetu.