biznis
336

Sarajevo: Na mjestu stadiona za rekreativce na Otoci gradit će se novi stambeni kompleks

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uz glavnu gradsku saobraćajnicu u sarajevskom naselju Otoka, na mjestu stadiona za rekreativce gradit će se novi stambeno-poslovni objekat.

U Sarajevu je sve manje zelenih površina, a s obzirom na najavljene projekte ni budućnost nije optimistična. Donedavno su rekreativci koristili stadion na Otoci, koji se nalazi u neposrednoj blizini Olimpijskog bazena i džamije, međutim, i tome je došao kraj.

S obzirom da se radi o privatnom vlasništvu, od jutros se na tom mjestu postavljaju zaštitne ograde i po svemu sudeći planira početak izgradnje stambeno-poslovnog objekta.

Radi se o lokaciji koja je prije pet godina javnim konkursom dodijeljena firmi Robot za izgradnju stambeno-poslovnog objekta. Navodno je vlasnik firme Robot to zemljište prodao kompaniji Butmir, koja će na tom mjestu vjerovatno graditi određene objekte.

"Regulacionim planom Otoka Meander cijeli prostor lijevo od saobraćajnice koja vodi prema džamiji planiran je za urbanizaciju, tj. za izgradnju poslovno-stambenih objekata. Čak je i pored bazena ispred džamije bila planirana izgradnja jednog objekta, ali je prošle godine na prijedlog Općine korekcijom regulacionog plana taj objekat ukinut jer je zemljište u državnom vlasništvu", istakao je za Klix.ba načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

S obzirom da je riječ o privatnom vlasništvu uništavanje zelenih površina i izgradnja stambenih objekata je neminovna, a po svemu sudeći rekreativci će morati pronaći neku drugu lokaciju za treniranje.