biznis
0

Saradnja između Privredne komore FBiH i Privredne komore Kosova

FENA
Sporazum o saradnji između Privredne komore Federacije BiH i Privredne komore Kosova potpisan je danas u Sarajevu.

Sporazum su potpisali potpredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa i potpredsjednica Privredne komore Kosova Zineta Daci.

"Do sporazuma je došlo nakon trogodišnjeg nastupa bh. privrednika na Međunarodnom sajmu u Prištini u junu", kazao je potpredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa naglasivši kako je u 2007. godini razmjena sa Kosovom bila oko 50.000.000 KM, od toga vrijednost izvoza iz BiH je bila oko 39.116.000 KM, a vrijednost uvoza oko 11.723.000 KM.

"Po strukturi roba izvoz se odnosio na željezne šipke, kablove, građu, lijekove, mlijeko i mliječne proizvode, deterdžente, frižidere, suhomesnate proizvode, papirne proizvode, namještaj, građevinsku stolariju, sol i cigarete. Struktura uvoza roba je plastične cijevi, razne vrste slada, šećer, koža, voda i povrće", kazao je Rapa.

On je naglasio kako je saradnja s privrednicima Kosova znatno unaprijeđena od kada je počelo održavanje sajma u Prištini. Na sajmu u Prištini bilo je dosta bh. kompanija, a razgovori bh. privrednika vođeni su s predstavnicima Elektroprivrede Kosova, Termoelektrane Kosova, građevinskih kompanija, trgovine, Rudnika Trepča i kamenoloma.

"Danas imamo 15 bh. kompanija koje imaju svoje predstavništvo na Kosovu i 36 bh. kompanija koje sarađuju s kompanijama Kosova", kazao je Rapa.

"Treba prevazilaziti prepreke koje postoje da bi se ostvarila bolja saradnja a jedna od osnovnih prepreka su vize", kazao je Rapa dodavši kako ljudi s Kosova vize za dolazak u BiH obezbjeđuju u Skoplju.

"Zatražit ćemo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da organizira konzularno odjeljenje u Prištini da bi se pojednostavilo dobivanje viza", kazao je Rapa.

Potpredsjednica Privredne komore Kosova Zineta Daci izrazila je zadovoljstvo zbog ozvaničene saradnje naglasivši kako su privrednici s Kosova jako raspoloženi za saradnju s bh. privrednicima.

Privredna komora Kosova će se predstaviti i na Sajmu ZEPS - Zenica u oktobru.