Zatražio još vremena
0

Samaras: Napuštanje eurozone bilo bi katastrofa za Grčku

FENA
Antonis Samaras
Antonis Samaras
Grčki premijer Antonis Samaras ponovio je svoj stav da bi napuštanje eurozone bilo “katastrofa” za njegovu zemlju.

Samaras je za “Wahsington Post” ponovo zatražio dodatno vrijeme Grčkoj da primijeni mjere smanjenja potrošnje.

Postoje naznake da povjerioci razmatraju da Grčkoj daju dodatno vrijeme.

Samaras je rekao da Grčka mora da se drži onoga što je potpisano.

“Mi vjerujemo da ono što neki zovu ‘Greksit’, odnosno izlazak Grčke, nije opcija za nas. To bi bila katastrofa”, rekao je on.

On je istakao da će Grčkoj koristiti dodatno vrijeme za primjenu mjera.

“Umjesto da mjere smanjenja i rezova budu primijenjene u naredne dvije godine, biće najbolje da se produži na četiri. Tražimo produženje do 2016.”, rekao je on.

Njegovi komentari uslijedili nakon što je uvaženi njemački političar rekao da Berlin najvjerovatnije neće pristati da se Grčkoj da dodatna pomoć osim one koja je već dogovorena.

Rainer Brüderle, parlamentarni vođa partije Slobodne demokrate, pojasnio je da kada drugi paket pomoći bude isplaćen u potpunosti, drugog neće biti.

“Ne mogu da zamislim da bi još jedan paket pomoći Grčkoj bio odobren u Bundestagu ili u vladajućoj koaliciji”, rekao je Rainer Brüderle, parlamentarni vođa partije Slobodne demokrate.

“Mi Nijemci smo od pomoći, ali nismo glupi”, rekao je on.

Grčka trenutno pokušava da finalizira paket od 11,5 milijardi eura smanjenja potrošnje u naredne dvije godine, prenosi capital.ba.

Mjere su neophodne za dobijanje nove tranše pomoći od 33,5 milijadri eura, drugog paketa pomoći od 130 milijardi.

EU, Evropska centralna banka i MMF izaći će sa izvještajem narednog mjeseca o tome da li je Grčka ispunila uvjete za narednu tranšu pomoći.

Grčkoj je data pomoć od 110 milijardi eura u maju 2010. i još 130 milijardi u oktobru 2011, a ujedno joj je otpisan dug od 100 milijardi eura.