Clinton odobrila izuzeće
0

SAD izuzele 10 evropskih zemalja i Japan od ekonomskih sankcija

FENA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Američke vlasti izuzele su danas 10 evropskih zemalja i Japan od ekonomskih sankcija pošto su značajno smanjile nabavku naftnih proizvoda od Irana.

Državna tajnica Hillary Clinton odobrila je izuzeće za Belgiju, Češku, Francusku, Grčku, Holandiju, Italiju, Njemačku, Poljsku, Španiju, Veliku Britaniju i Japan, čime tamošnje banke i finansijske institucije neće biti pogođene sankcijama za period od 180 dana.

Predsjednik SAD Barack Obama treba da do 30. marta odluči, na osnovu cijena i zaliha nafte, da li da kasnije ove godine uvede sankcije zemljama koje i dalje kupuju naftu od Irana.

U očekivanju te odluke, 12 zemalja velikih kupaca iranske nafte, među kojima su Indija, Kina i Južna Koreja, treba da do 28. juna preduzmu slične korake, kao i evropske zemlje, ili će se suočiti s američkim sankcijama.

Sankcije su usmjerene na finansijske institucije koje posluju s iranskom centralnom bankom, a može im biti zabranjeno da posluju ili otvore predstavništvo u SAD. To se odnosi na strane centralne banke koje su umiješane u kupovinu ili nabavku naftnih proizvoda iz Irana.

Hillary Clinton je u saopćenju pozdravila odluku zemalja koje su izuzete od američkih sankcija i ocijenila da odluka o smanjenju uvoza iz Irana "nije bila laka".

"One su morale da razmotre svoje energetske potrebe u kritičnom trenutku svjetske ekonomije i brzo nađu alternativu za iransku naftu na koju su se oslanjala u pogledu svojih energetskih potreba", navela je Clinton.