biznis
0

Ryanair razmatra ukidanje ruta u Njemačkoj zbog novih taksi

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Najveći evropski niskobudžetni avioprevoznik Ryanair saopćio je da razmišlja o ukidanju nekih ruta u Njemačkoj zbog nove izlazne takse koju uvodi vlada u Berlinu.
"Morat ćemo analizirati sve naše rute i vrlo je vjerovatno da će te takse dovesti do pada broja putnika", kazao je glasnogovornik Ryanaira Stephen McNamara za novinsku agenciju dpa.

Njemačka je vlada u srijedu dogovorila 20 milijardi eura vrijedne budžetske rezove i povećanja poreza čiji je cilj smanjenje budžetskog deficita.

Jedna od ključnih komponenti toga plana nova je izlazna taksa u visini do 45 eura po putniku koja bi se počela naplaćivati od 1. januara a trebala bi osigurati budžetske prihode u visini milijardu eura godišnje.

To bi moglo dovesti do zatvaranja nekih ruta, upozorila je glasnogovornica Ryanaira Henrike Schmidt. Iz njemačkih aerodroma u Frankfurtu, Duesseldorfu i Bremenu Ryanair leti na 174 rute do evropskih i sjevernoafričkih odredišta, a godišnje iz Njemačke preveze nekih 11 miliona putnika.

Ryanair je apelirao na njemački parlament, koji mora odobriti predložene vladine budžetske mjere, da spriječi "ovu ludost".

"Taj će potez imati efekat bumeranga i dovest će do pada broja putnika i gubitka radnih mjesta", kazao je McNamara.



Vlada je taksu predstavila kao ekološki porez koji bi trebao promijeniti putničke navike štetne po okoliš i istodobno osigurati dodatne budžetske prihode.

Udruženje evropskih niskotarifnih avioprevoznika (ELFAA) tvrdi da će nova taksa dovesti do gubitka 10.000 radnih mjesta.