biznis
0

Ruski investitori nastavljaju ulagati u BiH

FENA
Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstatin Šuvalov najavio je da će ruski investitori, bez obzira na finansijsku krizu u svijetu, nastaviti investirati u različite projekte u BiH.

Šuvalov je, nakan razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom, kazao da se ne smanjuje interesovanje ruskih investitora, već naprotiv, povećava se, što govori o njihovom ozbiljnom pristupu na ovim prostorima.

Najavio je da će o konkretnim investicijama biti riječi prilikom posjete Dodika Moskvi, 17. i 18. decembra ove godine, gdje će se sastati sa brojnim ruskim investitorima.

”Ova godina je bila veoma uspješna za ruske investitore u BiH”, kazao je ambasador Šuvalov navodeći primijer Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja je i najveći ruski projekt na ovim prostorima.

Dodik je, potvrđujući svoju skorašnju posjetu Moskvi, najavio je da će posebno biti riječi o pitanju realizacije projekta za izgradnju gasovoda, nakon što su se stekli uslovi da se taj projekt ubrza.

Dodao je i da će jedna od tema biti zajednički projekt formiranja ruskog univerziteta u Banjoj Luci, te mogućnost školovanja kadrova iz RS-a u Rusiji.