biznis
0

Rusija zabranila uvoz voća i povrća iz Turske

FENA
Zbog nedozvoljenog sadržaja pesticida i nitrita u voću i povrću, koji je otkrila ruska Služba za nadzor poljoprivrednih proizvoda, Rusija je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Turske, javljaju agencije.

Zabrana na neodređeno vrijeme stupa na snagu 7. juna.

Služba za nadzor poljoprivrednih proizvoda je od početka godine otkrila na desetine isporuka paradajza, plavog patlidžana, krompira, grožđa i limuna iz Turske sa nedozvoljeno visokim sadržajem kemikalija.

S obzirom da se situacija ponavlja iz godine u godinu, i zbog neispunjenih obećanja Turske da svede upotrebu kemikalija na dozvoljen nivo, Rusija je odlučila da zabrani uvoz.

Ova odluka je izazvala paniku turskih poljoprivrednih proizvođača, budući da je Rusija najveće prodajno tržište turskog voća i povrća, na kome se proda oko 50 do 60 posto godišnjeg roda paradajza. Turska, uz to, pokriva oko 30 posto ruskog tržišta limuna.

Na moskovskim pijacama tursko voće i povrće je zastupljeno sa 30 do 40 posto, ali nestašica se ne očekuje.

"Mjesto zabranjenog turskog krompira, paradajza i plavog patlidžana brzo će zauzeti proizvođači iz drugih zemalja", rekao je sekretar za štampu Službe za nadzor.

Turski ministar za poljoprivredu namjerava da doputuje u Moskvu već krajem ove sedmice s grupom poljoprivrednih proizvođača, kako bi ubrzao rješavanje nastalog problema, javljaju ruske agencije.