biznis
87

Rusija otvara tržište za plasman robe iz RS-a

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
''Republika Srpska će dobiti bolje uslove za plasman svojih proizvoda na rusko tržište'', poručio je danas nakon sastanka premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, predsjednik Odbora za razvoj poduzetništva i tržišta potrošača Elgiz Kačajev, koji predvodi delegaciju ruskog grada Sankt Peterburga, koja boravi u dvodnevnoj posjeti RS-u

Dodao je i da postoji čitav niz oblasti u kojima je moguće povećati saradnju, prije svega u industriji i lakoj industriji, isporuci robe i prehrambenim proizvodima. Cvijanovićeva je na konferenciji za novinare naglasila da je cilj Vlade RS-a povećanje nivoa spoljnotrgovinske razmjene sa Rusijom.

Delegacija Sankt Peterburga i privrednika ovog grada danas, drugog posjete Republici Srpskoj, razgovala je u odvojenim susretima i sa više ministara i privrednika RS-a.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić je rekao da je sa ruskom delegacijom razgovarano o mogućnostima proizvodnje, prerade i plasmana na rusko tržište gdje će se tokom ove godine plasirati najmanje 70.000 tona konzumnog voća.

"U trenutnim uslovima možemo na rusko tržište izvoziti 100.000 tona voća za konzumnu potrošnju, oko 80.000 tona povrća, 27.000 tona mesa i mesnih prerađevina, 30.000 tona mlijeka i mliječnih prerađevina kao i 25.000 tona različitih prerađevina od mesa, mlijeka, voća i povrća", rekao je Mirjanić nakon sastanka.

Privrednici iz Sankt Peterburga su danas susreli i sa sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem i ovom prilikom razgovarali o kapacitetima Aerodroma Banjaluka za prevoz saobraćaja i o mogućnosti njegovog proširenja, uz pomoć ruskih partnera.

Ministrom trgovine i turizma Predrag Gluhaković je rekao da mali broj ruskih turista posjećuje RS, te da je na današnjem sastanku dogovoreno da potencijali ovog entiteta u vjerskom, banjskom i zdravstvenom turizmu budu promovisan na sajmu, koji se održava u decembru u Sankt Peterburgu.

Ruska delegacija sastala se danas i sa resornim ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem, a razgovaralo se o b mogućnostima ulaganja u sektor prerađivačke industrije i energetike, te sajamskom predstavljanju potencijala RS. T.Č.