Prepoznatljiv brend
1k

Ručno rađena obuća iz radionice Tuzlanke Zerine Gegić pronalazi put širom svijeta

A. K.
Zerina Gegić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zerina Gegić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zerina Gegić iz Tuzle dugi niz godina iskazivala je talenat za kreiranje obuće, a svoje umjeće odlučila je pretočiti u biznis. Ova 28-godišnja ekonomistica prva je u Bosni i Hercegovini pokrenula ručnu izradu modne obuće, a njene kreacije pod pečatom ZiZZa pronalaze put širom svijeta.

Ljubav prema modi, posebno cipelama kod Zerine se javila još u djetinjstvu. Skicirala je svoje ideje i maštala o vlastitom modnom proizvodu, a tokom studija ekonomije odlučila je da pokrene vlastiti posao u modnoj industriji.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Počela sam istraživati tržište, a nakon nekoliko mjeseci primijetila sam da proizvodnja ženske modne ručno rađene obuće u našoj zemlji je zanemarena. Ostvarila sam kontakte sa dobavljačima repromaterijala iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije te sa majstorima u BiH i započela sa registracijom firme", ističe Gegić za Klix.ba početke svoje biznis priče pod nazivom ZiZZa.

Do začetka modnog brenda ZiZZa ovakva vrsta proizvodnje modne obuće u našoj zemlji nije postojala, a Gegić je prvenstveno nailazila na problem nabavke prirodnih materijala kao što su koža, odnosno kožna postava i kožni đon koji su obavezni za nastanak obuće, zatim saten, brokat i čipka.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Danas kalupe uvozimo iz Slovenije, đonove i pete iz Srbije, a kožu iz Italije. Nadamo se da ćemo u budućnosti moći koristiti više materijala iz naše zemlje", priča Gegić koja nas je ugostila u svom izložbenom salonu u Tuzli u kojem nastaju i određeni modeli.

Zahtjevan proces

Proces nastanka jednog para cipela se odvija u više faza, odnosno od dizajniranja, modeliranja, krojenja, šivanja te montiranja finalnog proizvoda.

"Razlika između industrijske i ručne proizvodnje je u utrošenom vremenu i kvalitetu izrade. Naravno, ne kažem da industrijska proizvodnja ne može biti kvalitetna, ali prilikom ručne izrade obraća se pažnja na mnogo više detalja. Automatski se rade manje serije, a samim tim cipele su dostupne u manjim količinama. Također nabavljamo i određene ekskluzivne limitirane materijale od kojih se urade tri do četiri serije cipela, jer svaka dama želi na određeni način biti posebna", priča Gegić za Klix.ba.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Sva obuća nastala pod pečatom ZiZZa nosi dizajnerski potpis naše sagovornice, dok je za proces proizvodnje zaduženo nekoliko majstora koji djeluju u obućarskoj proizvodnji dugi niz godina.

"Nakon nastanka skice onda se detaljno studira, razrađuju se svi detalji te se svaki dio posebno modelira. Nakon toga dolazimo do procesa krojenja kože koja se potom šije, a zatim slijedi montiranje finalnog proizvoda koji dolazi na testiranje, kontrolisanje, pakovanje te plasiranje kupcima", kaže nam Gegić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ova ambiciozna Tuzlanka kreira modele za pripadnice ljepšeg spola svih generacija i različitih ukusa, a njene cipele, sandale, papuče, gležnjače i čizme krase elegantan dizajn i trendovske boje.

U samim počecima proizvodi iz brenda ZiZZa nastajali su u Sarajevu, Gračanici i Tuzli, a od prošle godine Gegić je pokrenula vlastiti dio proizvodnje koji bi do kraja 2019. u potpunosti trebao biti smješten u rodnom gradu naše sagovornice.

Prilikom pokretanja biznisa reakcije sredine u kojoj naša sagovornica živi bile su različite - od sumnje da ovaj dio proizvodnje može uspjeti u BiH, do pozitvnih komentara koji su je motivisali da bude što bolja.

Danas njen brend pronalazi vlasnice širom svijeta zbog mogućnosti online prodaje na platformi Orea Bazaar te putem Facebooka i Instagrama, a pored izložbenog salona u Tuzli, obuću ZiZZa je moguće pronaći i u salonu u Sarajevu.

Želi zaposliti mlade osobe

Prvobitni cilj prilikom pokretanja ovog biznisa ogledao se u buđenju zainteresiranosti kod mladih osoba za bavljenje obućarskim zanatom koji prema riječima naše sagovornice ima priliku u BiH.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Želja nam je da pružimo edukaciju, a nakon toga i stalno zaposlenje mladima, jer smatramo da je ovaj zanat u godinama ranije bio izuzetno cijenjen u BiH, ali i šire. Imamo mnogo potencijala, kvaliteta i majstora koji svoje znanje i vještine mogu prenijeti na mlađe generacije. Šteta je da nešto što je kvalitetno i što je prije uspijevalo padne u zaborav", naglašava Gegić.

U nastanku ZiZZa obuće direktno su uključene tri osobe uz vanjske saradnike koji se angažuju po potrebi, a s obzirom na predviđeno širenje proizvodnje do kraja ove godine, naša sagovornica planira mlade učenike koji prolaze kroz srednjoškolsku obuku u oblasti obućarstva u Tuzli dodatno edukovati, stipendirati i stalno zaposliti.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Posebna limitirana ZiZZa kolekcija od septembra će se naći na policama u Abu Dabiju, a istog mjeseca izlaze i novi modeli za sezonu jesen/zima. Među Gegićevim planovima je i plasman proizvoda u izložbene salone u Zagrebu i Beogradu, a ova mlada Tuzlanka dodatno će raditi i na ličnom usavršavanju kroz master studij u Firenci iz oblasti fashion biznisa.