biznis
0

Rekordno niske kamatne stope u Britaniji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanska štampa u petak značajan prostor posvećuje odluci Banke Engleske (BoE) da zbog recesije osnovnu kamatnu stopu spusti na samo jedan posto.

Dnevnik The Independent taj korak naziva dramatičnim i ocjenjuje da je on opravdan ako se pogledaju statistički podaci o padu tražnje i proizvodnje i porastu nezaposlenosti.

Smanjenje kamatne stope, međutim, nosi i rizik. Britanci bi s vremenom trebalo da nauče više štedjeti. Ne možemo se vječno zaduživati i trošiti više nego što zarađujemo. A niske kamatne stope koje ne ohrabruju štednju neće doprinijeti toj poželjnoj promkeni mentaliteta, navodi Independent.

The Times na naslovnici piše da se britanski bankari užurbano spremaju sebi podijeliti pozamašne bonuse za prošlu godinu iako su napravili gubitke zbog kojih je vlada parama poreznih obveznika morala da ih spašava od propasti.

Banke se, kako saznaje list, spremaju da rukovodiocima i brokerima koji rade na berzi isplate bonuse prije nego što vlada poduzme korake da ograniči primanja u finansijskom sektoru.

Banke kažu kako će im to omogućiti da zadrže najsposobnije uposlenike i da će se zahvaljujući tome prije naći u situaciji da ne zavise od pomoći države.

U vladi su veoma ljuti zbog izvještaja o planiranim velikim bonusima. Jedan od ovdašnjih ministara upozorio je banke da će se u tom slučaju suočiti s veoma oštrim osudama javnosti, piše Times.