SAD
0

Rekordno niska kamatna stopa Fed-a

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Odluka emisione banke SAD (Fed) da obori baznu kamatu na rekordno nizak nivo podstakla je sinoć i danas trgovce na vodećim deviznim berzama u svijetu da naglo obore kurs dolara prema euru, jenu i većini drugih jakih valuta.

Fed je noćas objavio deveto po redu smanjenje bazne kamate u proteklih 14 mjeseci, na nula do 0,25 odsto, što je odmah podstaklo devizne mešetare da na dva indikativna tržišta - u Londonu i Njujorku, podignu vrijednost eura iznad psihološki važne granice od 1,40 dolara.

Euro je danas u ranoj prijepodnevnoj trgovini na londonskoj berzi "preskočio" i granicu od 1,41 dolara, što je najviši nivo zajedničke valute 15 članica Evropske unije prema američkom takmacu u proteklih oko 11 sedmica, prenosi agencija Rojters.

Istovremeno je dolar opao na manje od 89 jena, što znači da trenutno u odnosu na japansku valutu "zelena novčanica" vrijedi najmanje u minulih 13 godina.

Kurs dolara je tokom današnjeg poslovanja "utanjio" i prema britanskoj funti, švajcarskom franku, kao i korpi od šest valuta glavnih američkih trgovinskih partnera, što je vodećeg dilera kompanije "Integrejtid brokeridž servis" Frenka Makgija navelo da zaključi da je dolar sada "bačen u kanalizacionu cijev".

Oštra i vrlo ironična Makgijeva opaska na račun trenutne tržišne pozicije dolara vjerovatno se poklapa i sa većinskim mišljenjem deviznih dilera koji su još krajem prošlog mjeseca upozoravali da uskoro treba očekivati "novi talas slabljenja dolara, nakon što Fed ponovo snizi baznu kamatu".

Ta procjena se, sudeći prema današnjoj reakciji deviznih berzi, već ostvaruje, a sada je pitanje da li će se smanjenje kursa "amerikanca" pretvoriti u "slobodan pad", ili će se taj proces zaustaviti odgovarajućim intervencijama monetarnih vlasti vodećih zapadnih zemalja.

Euro je u aprilu vrijedio rekordnih 1,6119 dolara, ali je tokom proteklih osam mjeseci oslabio više od 15 odsto, u uvjetima kada su privrede zone eura i SAD ušle u recesiju, dok je tražnja američke valute naglo porasla.

Rast jena prema dolaru je, prema objašnjenju tržišnih eksperata, "posebna priča", jer su monetarne vlasti u Vašingtonu ove godine uporno forsirale slabljenje svoje valute prema japanskom konkurentu ne bi li i tako podstakle izvoz iz SAD u Japan i tako smanjili veoma negativan trgovinski bilans sa tom zemljom.

Među brojnim valutama koje su danas "zaskočile" američku novčanu jednicu nalazi se i ruska rublja, koja je na deviznom tržištu u Moskvi kotirala oko 27,52 za dolar, prema blizu 28 krajem prošle sedmice.

Euro je, međutim, danas ojačao na ruskom deviznom tržištu i približio se granici od 39 rubalja, što je istorijski maksimum. Ruska novčana jednica je istovremeno izgubila nešto od prijašnje vrijednosti i prema korpi vodećih svjetskih valuta, među kojima su i euro, dolar, britanska funta i jen.