biznis
0

Rekordan profit Gasproma od deset milijardi dolara

FENA
Profit ruskog giganta u sektoru gasa "Gasproma" porastao je u prvom tromjesečju za 30 posto u odnosu na isti period lani uslijed rekordne zarade ostvarene zahvaljujući visokim cijenama gasa i većem obimu prodaje u Evropi.

U saopćenju za štampu "Gasproma" se navodi da je u prva tri mjeseca ove godine ostvaren neto profit od 273 milijarde rubalja (10,1 milijardi dolara) prema 210 milijardi rubalja iz istog tromjesečja lani, dok su analitičari očekivali zaradu od 221 milijarde rubalja, prenose agencije.

Cijena "Gaspromovog" gasa, izražena u dolarima, porasla je istovremeno za 28 posto na evropskom tržištu, gdje ruska kompanija drži udio od jedne četvrtine i ostvaruje najveći dio zarade. Poskupljenje gasa na domaćem tržištu i u bivšim sovjetskim republikama poput Ukrajine tek počinje da daje rezultate pa "Gasprom" tamo više ne bilježi gubitke.

"To su odlični rezultati, najbolji koje je ta kompanija ikad ostvarila, ali pokrivaju period koji je završen prije šest meseci, dok se situacija u svijetu naglo mijenja", upozorio je glavni strateg moskovske "Alfa banke" Ronald Smit.

"Gasprom" je u prvom tromjesečju zabilježio operativne troškove od 537 milijardi rubalja (20,2 milijarde dolara) ili 34 posto više nego u istom periodu lani, dok su prihodi istovremeno porasli 48 posto na 903 milijarde rubalja (34 milijarde dolara), a obim isporuka gasa zapadnoj Evropi je povećan za više od trećine.