biznis
0

Radnici "Svile" traže pomoć Vlade RS-a

FENA
Udruženje radnika Tekstilne industrije ’’Svila’’ iz Čelinca zatražilo je od entitetske Vlade da osigura uvjete za pokretanje proizvodnje u pogonima tog predratnog giganta, koji je zapošljavao više od 400 radnika.

Kako je navedeno, proizvodnja u ’’Svili’’ bi ponovo mogla biti pokrenuta kada bi Nova banjalučka banka, koja je realizacijom hipoteke postala vlasnik objekata te čelinačke firme, prodala proizvodne hale kompaniji ’’Suman’’ iz Gračanice.

  • ’’Suman’’ je naš dugogodišnji poslovni partner i spreman je da kupi mašine iz naših proizvodnih pogona i da odmah pokrene proizvodnju. U tom slučaju bio bi osiguran posao za radnike koji se nakon uvođenja stečaja krajem prošle godine nalaze u evidencijama Zavoda za zapošljavanje RS-a – kažu u Udruženju radnika TI ’’Svila’’.

Ističu kako se nadaju da će Vlada RS-a preduzeti konkretne mjere na planu stabilizacije stanja u ’’Svili’’ i naglašavaju da bi prodaja pogona te čelinačke firme kupcima koji nisu iz tekstilne branše zapečatila sudbinu njenih radnika.

Nova banjalučka banka će, kažu u Udruženju radnika ’’Svile’’, po nalogu suda preuzeti nekretnine tog preduzeća 10. oktobra ove godine, ali je neizvjesno šta će banka uraditi sa nekretninama i da li će ih prodati kompanijama koje su spremne da u ’’Svilinim’’ pogonima pokrenu proizvodnju.